Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-rajce-s-urychlenym-opadem-kvetu/
Vydáno: 27. 6. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/rajcata_kerikova_orez_m-300x139.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/rajcata_kerikova_orez_m-768x356.jpg 768w" alt="" width="771" height="357" class="wp-image-54593" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Opad orgánů, jako jsou květy, plody, listy, a kořeny, hraje zásadní roli ve vývoji a reprodukční úspěšnosti rostlin. Tento proces, nazývaný abscise, je pečlivě regulován fytohormony. Kyselina jasmonová tento děj podporuje, zatímco auxin ho naopak potlačuje.
Nedávno se vědcům podařilo identifikovat transkripční faktor SIHB15A, který se ukázal být klíčovým regulátorem abscise u květů rajčete a který je ovlivňován zmiňovaným auxinem.
Experimenty s editací faktoru SIHB15A pomocí technologie CRISPR-Cas9 ukázaly, že jeho modifikace vede k urychlení (snížená exprese) nebo oddálení opadu květů (zvýšená exprese). Vypnutí genu pr ...
Společnost pro výživu publikovala stanovisko Ministerstva zdravotnictví k vyhlášce o školním stravování ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování – 3/2024.
Etický rozměr projektů Horizont Evropa je nutné brát v potaz již v době přípravy projektového návrhu. Jaké aktivity jsou považovány za eticky citlivé? Kde se v návrhu projektu etické souvislosti uvádějí a jak jsou posuzovány? Více ve dvou krátkých videích TC Praha: