6. září 2023
6
září

Hlášení v systému RASFF: 34. týden 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-34-tyden-2023/ Vydáno: 6. 9. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe       Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 34. týdnu 2023: 21. 8. – 27. 8. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení. V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií. Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku     Potraviny   25/08/2023 Dánsko  Salmonella Enteritidis v předpečeném kuřecím kebabu   25/08/2023 Německo  slož ...

6. září 2023
6
září

PARC – Průzkum potřeb stakeholderů v oblasti sdílení informací o SSbD a vzdělávání/školení

  https://bezpecnostpotravin.cz/parc-pruzkum-potreb-stakeholderu-v-oblasti-sdileni-informaci-o-ssbd-a-vzdelavani-skoleni/ Vydáno: 6. 9. 2023 Autor: KM EFSA   V rámci Strategie EU pro udržitelnost chemických látek a Partnerství pro posuzování rizik chemických látek (PARC) je zvažováno využití konceptu pro chemické látky a materiály „bezpečné a udržitelné ze své podstaty“ (Safe and Sustainable by Design – SSbD).  Rádi bychom vás upozornili na online průzkum potřeb zúčastněných stran v oblasti sdílení informací a vzdělávání/školení o SSbD. Tento průzkum provádí PARC v rámci práce na úkolu 8.1 Chemické látky, materiály a výrobky bezpečné a udržitelné ze své podstaty. Očekává se zapojení široké škály stakeholderů EFSA a aktérů, kteří pracují v oblasti působnosti průzkumu – regulačních orgánů, hodnotitelů rizik, průmyslu, malých a středních podniků, odborníků na vědu a vzdělávání atd.)   Účast v tomto anonymním průzkumu zabere 10 až 15 minut. Průzkum může vyplnit jednotlivý odborník nebo instituce.  Termín pro vyplnění tohoto průzkumu je 15. září 2023. Průzkum je přístupný prostřednictvím následujícího odkazu: PARC – Survey on stakeholder needs ...

6. září 2023
6
září

VK EFSA: Návrh zprávy definující specifické účinky na ledviny, jež jsou důležité pro hodnocení kumulativního rizika reziduí pesticidů

 

https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrh-zpravy-definujici-specificke-ucinky-na-ledviny-jez-jsou-dulezite-pro-hodnoceni-kumulativniho-rizika-rezidui-pesticidu/

Vydáno: 6. 9. 2023
Autor: KM EFSA

 

 

EFSA právě zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědecké zprávy, která definuje specifické účinky na ledviny, jež jsou důležité pro hodnocení kumulativního rizika reziduí pesticidů ve stravě. V rámci dlouhodobého akčního plánu EFSA-SANTE na rok 2021 byl EFSA požádán o provedení retrospektivního hodnocení účinků reziduí pesticidů na ledviny: pracovní skupina EFSA identifikovala specifické účinky ovlivňující různé ledvinné struktury (tubuly, glomerulus, intersticium, papilu a pánev) a považovala je za základ pro vytvoření skupin pro kumulativní hodnocení (CAG) účinků pesticidů na ledviny.

Podněty od zainteresovaných stran jsou vítány, aby bylo možné dokončit seznam specifických účinků a jejich příslušných ukazatelů, kritérií pro vytvoření skupin CAG a metodiky charakterizace nebezpečnosti a důkazních linií pro pravděpodobnost členství v CAG.

Veřejná konzultace je otevřená do 27. října 2023.

Zdroj: EFSA