14. listopad 2022
14
listopad

14. listopad 2022, Světový den diabetu

https://www.bezpecnostpotravin.cz/14-listopad-2022-svetovy-den-diabetu.aspx Informace a doporučení Hygienické stanice hlavního města Prahy Foto: WHO Světový den diabetu, který jako každoročně v listopadu připomínáme, poskytuje příležitost ke zvýšení informovanosti o diabetu jako globálním problému veřejného zdraví a o tom, co je možno společně i individuálně udělat pro lepší prevenci, diagnostiku a léčbu tohoto závažného onemocnění. Letošní téma Světové zdravotnické organizace zní: „Přístup ke vzdělávání v oblasti diabetu“. Diabetes neboli cukrovka je chronické onemocnění, ke kterému dochází buď tehdy, když slinivka neprodukuje dostatek inzulinu, nebo když tělo nedokáže vyprodukovaný inzulin efektivně využít. Inzulin je hormon, který reguluje hladinu glukózy v krvi. Hyperglykémie, to znamená zvýšená hladina glukózy v krvi neboli zvýšená hladina cukru v krvi, je běžným účinkem nekontrolovaného diabetu a časem vede k vážnému poškození mnoha tělesných systémů, zejména nervů a krevních cév. Diabetes je hlavní příčinou slepoty, selhání ledvin, srdečních infarktů, mrtvice a nutnosti amputace dolních končetin. Počet osob s diabetem celosvětově roste (ze 108 miliónů v&nb ...

14. listopad 2022
14
listopad

Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnost

 https://www.bezpecnostpotravin.cz/po-sesti-letech-povinneho-nutricniho-znaceni-na-potravinach-se-pripravuje-jeho-revize-priblizne-polovina-statu-evropske-unie-je-pro-dobrovolnost.aspx Tisková zpráva Ministerstva zemědělství Označování výživových hodnot na přední straně obalu a jeho dopadům na udržitelné označování potravin se věnovala konference, kterou včera v Bruselu pořádalo české předsednictví. Cílem jednání bylo na základě strategie Farm to Fork prodiskutovat připravovanou revizi stávajících požadavků na nutriční značení. Před zavedením nových pravidel je nutné zvážit i možné dopady na malé zemědělce a výrobce. „Diskutujeme o tématu, které ovlivní většinu výrobců a spotřebitelů potravin ve všech členských státech. V celé Evropské unii je harmonizované nutriční značení na potravinách povinné teprve od konce roku 2016. Aby se zajistilo, že poskytované výživové údaje budou mít na průměrného spotřebitele odpovídající dopad, dbalo se při jejich přijímání na jednoduchost a srozumitelnost. Před přijetím nových povinností musíme pečlivě zvážit již existující pravidla a přínosy a dopady jakýchkoli jejich případných změn. Zároveň bychom měli zvážit, zda by nebylo řeš ...

14. listopad 2022
14
listopad

Češi i v krizi pomáhají potřebným. Podzimní sbírka potravin vynesla 520 tun zboží

https://www.bezpecnostpotravin.cz/cesi-i-v-krizi-pomahaji-potrebnym-podzimni-sbirka-potravin-vynesla-520-tun-zbozi.aspx   Tisková zpráva Češi i v krizi pomáhají potřebným. Podzimní Sbírka potravin vynesla 520 tun zboží Dary od zákazníků opět přispěly k naplnění skladů potravinových bank Vysoká inflace a zdražování životně důležitých komodit způsobily výrazný nárůst osob, které se dostaly do tíživé životní situace Sbírka potravin se uskutečnila ve více než 1400 prodejnách po celé ČR Praha 13. listopadu 2022 – V podzimním kole celorepublikové Sbírky potravin se ve více než 1400 prodejnách podařilo vybrat 468 tun potravin. Z nich lze připravit až 936 000 porcí jídla. Zákazníci rovněž přispěli 52 tunami základní drogerie a hygienických potřeb, které potravinové banky lidem v nouzi také poskytují. Navíc až do 22. listopadu mohou Češi darovat potraviny a drogerii rovněž prostřednictvím on-line nákupů. „Je smutnou realitou, že počet lidí v nouzi intenzivně narůstá, meziročně o 35 %, a to i těch, kteří dosud tento druh pomoci nepotřebovali. Důvodem je předchozí koronavirová krize, na niž takřka plynule navázala obtížná situa ...