Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/senat-schvalil-novelu-zakona-o-statnim-pozemkovem-uradu-prinasi-ulevu-obcim-vetsi-ochranu-pudy-i-mene-administrativy/
Vydáno: 2. 7. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/puda_v-dlanich_orez-300x174.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/puda_v-dlanich_orez-768x444.jpg 768w" alt="" width="840" height="486" class="wp-image-74602" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Senát Parlamentu ČR dnes schválil novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ), kterou připravilo Ministerstvo zemědělství. Novela zjednodušuje správu státní půdy, posiluje podporu mladých začínajících zemědělců, rozšiřuje možnosti převodů pozemků na obce a zároveň zvyšuje ochranu zemědělské půdy před dopady klimatických změn – včetně důslednějšího monitoringu eroze.
„Schválená novela přináší praktické změny, které obcím a zemědělcům významně ulehčí práci. Jsem rád, že Senát podpořil jasný směr této úpravy zákona – větší vst ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-plisnovych-syru-2025/
Vydáno: 2. 7. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/hermelin_Hanus_MZe_orez-300x119.jpg 300w" alt="" width="623" height="247" class="wp-image-84907" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe
Spotřebitelská organizace dTest publikováno článek „Test plísňových sýrů 2025“ v časopise dTest 7/2025.
Každý rok se snažíme otestovat alespoň jeden druh sýra. Letos se vůbec poprvé podíváme na sýry plísňové, konkrétně ty s plísní na povrchu. Spíš je budete znát pod názvy camembert nebo hermelín. V laboratoři jsme nechali prověřit obvyklé znaky sýrové kvality a s nimi i několik rizikových faktorů typických právě pro plísňové sýry. Z laboratoře tentokrát přišly dobré zprávy.
Pro fanoušky grilování, ale zdaleka nejen pro ně, jsme připravili test plísňových sýrů. Konkrétně nás zajímaly výrobky typu camembert, tedy zrající sýry s plísní na povrchu. Do laboratoře jsme poslali 12 výrobků, přičemž jsme vybírali celo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyzkumny-tym-mendelovy-univerzity-v-brne-rozsiruje-zkoumani-plytvani-potravinami-i-na-dalsi-mesta-cr/
Vydáno: 2. 7. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/MENDELU_plytvani_vyzkum-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/MENDELU_plytvani_vyzkum-768x403.jpg 768w" alt="" width="893" height="469" class="wp-image-84897" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU
Výzkumnice z PEF MENDELU se věnují už více než 7 let tématu plýtvání potravinami z nejrůznějších úhlů pohledu. Jejich cílem je najít metody a prostředky, jak ovlivnit domácnosti i jednotlivce, aby snížili množství vyhozených potravin do popelnic a podle dostupných dat se to daří. Po podrobném zkoumání chování domácností v různých zástavbách v Brně, se výzkumnice zaměřily na generaci Z a vloni výzkumný tým PEF MENDELU provedl v rámci projektu Prague Food Waste rozbory odpadů v různých lokalitách v Praze. Aktuální výsledky rozborů přinesly mimo jiné také informace umožňuj ...