Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/kolik-tekutin-by-mely-pit-jednotlive-skupiny-obyvatel-a-co-vsechno-lze-do-pitneho-rezimu-zapocitat/
Vydáno: 2. 7. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-300x194.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-768x496.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-1536x992.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-2048x1323.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="661" class="wp-image-42865" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
2. část seriálu Současný pohled na pitný režim
MUDr. Václava Kunová
Doporučený denní příjem tekutin se liší podle věku, pohlaví, fyzické aktivity, zdravotního stavu i teploty prostředí.
Doporučení pro jednotlivé skupiny obyvatel podle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin)
Doporučený rámcový denní příjem tekutin (včetně vody z potravin)
SkupinaMnožství ...
https://bezpecnostpotravin.cz/upozorneni-pro-chovatele-spojena-s-horkym-pocasim/
Vydáno: 1. 7. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kravy_na-pastve_louka_orez-300x151.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kravy_na-pastve_louka_orez-768x387.jpg 768w" alt="" width="916" height="462" class="wp-image-73262" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Denní teploty vzduchu v České republice v tomto týdnu na mnoha místech překračují hranici 30 stupňů Celsia. To má negativní dopad také na pohodu a zdraví zvířat. Chovatelé by měli v tyto dny více než kdy jindy zvířatům zajistit dostatečné napájení a v rámci možností je chránit před přímým slunečním žárem. Velmi riziková je v tyto dny také přeprava zvířat. SVS proto v tyto dny výrazně zpřísňuje pravidla pro odbavování zásilek zvířat. Kontroly veterinárních inspektorů v chovech se v tomto období ve zvýšené míře zaměřují na plnění povinností chovatelů ve ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-kyselina-trifluoroctova-tfa-ve-vine-jak-se-tato-chemicka-latka-dostava-do-lahvi-existuje-zdravotni-riziko/
Vydáno: 30. 6. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_vino1-orez-300x155.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_vino1-orez-768x397.jpg 768w" alt="" width="945" height="489" class="wp-image-51670" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Podle měření organizace na ochranu životního prostředí obsahují komerčně dostupná vína zbytky kyseliny trifluoroctové (TFA). Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) připravil první hodnocení zjištěných hodnot a poskytuje odpovědi na vybrané otázky.
Co je TFA?
Kyselina trifluoroctová nebo trifluoroacetát (TFA) je perfluorokarboxylová kyselina s krátkým řetězcem a je nejmenší sloučeninou ze skupiny per- a polyfluorovaných alkylových sloučenin (PFAS). PFAS jsou průmyslové chemikálie, které se díky svým speciálním technickým vlastnostem používají v mnoha prů ...