WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02003CEST08

Kolik tekutin by měly pít jednotlivé skupiny obyvatel a co všechno lze do pitného režimu započítat?

https://bezpecnostpotravin.cz/kolik-tekutin-by-mely-pit-jednotlive-skupiny-obyvatel-a-co-vsechno-lze-do-pitneho-rezimu-zapocitat/ Vydáno: 2. 7. 2025 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-300x194.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-768x496.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-1536x992.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-2048x1323.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="661" class="wp-image-42865" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock 2. část seriálu Současný pohled na pitný režim MUDr. Václava Kunová Doporučený denní příjem tekutin se liší podle věku, pohlaví, fyzické aktivity, zdravotního stavu i teploty prostředí. Doporučení pro jednotlivé skupiny obyvatel podle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) Doporučený rámcový denní příjem tekutin (včetně vody z potravin) SkupinaMnožství ...

TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_TueAM2025
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02002CEST08

Upozornění pro chovatele spojená s horkým počasím

https://bezpecnostpotravin.cz/upozorneni-pro-chovatele-spojena-s-horkym-pocasim/ Vydáno: 1. 7. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kravy_na-pastve_louka_orez-300x151.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kravy_na-pastve_louka_orez-768x387.jpg 768w" alt="" width="916" height="462" class="wp-image-73262" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Denní teploty vzduchu v České republice v tomto týdnu na mnoha místech překračují hranici 30 stupňů Celsia. To má negativní dopad také na pohodu a zdraví zvířat. Chovatelé by měli v tyto dny více než kdy jindy zvířatům zajistit dostatečné napájení a v rámci možností je chránit před přímým slunečním žárem. Velmi riziková je v tyto dny také přeprava zvířat. SVS proto v tyto dny výrazně zpřísňuje pravidla pro odbavování zásilek zvířat. Kontroly veterinárních inspektorů v chovech se v tomto období ve zvýšené míře zaměřují na plnění povinností chovatelů ve ...

MonAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02001CEST08

BfR: Kyselina trifluoroctová (TFA) ve víně – Jak se tato chemická látka dostává do lahví? Existuje zdravotní riziko?

https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-kyselina-trifluoroctova-tfa-ve-vine-jak-se-tato-chemicka-latka-dostava-do-lahvi-existuje-zdravotni-riziko/ Vydáno: 30. 6. 2025 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_vino1-orez-300x155.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_vino1-orez-768x397.jpg 768w" alt="" width="945" height="489" class="wp-image-51670" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Podle měření organizace na ochranu životního prostředí obsahují komerčně dostupná vína zbytky kyseliny trifluoroctové (TFA). Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) připravil první hodnocení zjištěných hodnot a poskytuje odpovědi na vybrané otázky. Co je TFA? Kyselina trifluoroctová nebo trifluoroacetát (TFA) je perfluorokarboxylová kyselina s krátkým řetězcem a je nejmenší sloučeninou ze skupiny per- a polyfluorovaných alkylových sloučenin (PFAS). PFAS jsou průmyslové chemikálie, které se díky svým speciálním technickým vlastnostem používají v mnoha prů ...