Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/zmena-kompetenci-ukzuz-misto-celni-spravy-kontroluje-ohlasovaci-povinnost-u-pestitelu-maku-a-technickeho-konopi/
Vydáno: 3. 7. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/mak_pole_nezraly_orez-300x176.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/mak_pole_nezraly_orez-768x451.jpg 768w" alt="" width="877" height="515" class="wp-image-83891" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — S účinností od 1. 7. 2025 dochází novelou zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách (dale jen “zákon”), ke změně v ohlašovací povinnosti pěstitelů máku setého a rostlin technického konopí. Od tohoto data již pěstitelé nezasílají hlášení podle § 29 a § 29b zákona o návykových látkách Celnímu úřadu, ale nově Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (dále jen „Ústav“).
Ohlašovací povinnost se plní prostřednictvím příslušných elektronických formulářů, které jsou dostupné na webových stránkách Ústavu, a jejich následným zaslání ...
https://bezpecnostpotravin.cz/diky-intenzivnimu-tlaku-potravinarskeho-sektoru-se-podarilo-prosadit-dulezite-rozhodnuti-poslanecke-snemovny/
Vydáno: 3. 7. 2025
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/Shutterstock/obaly-300x200.jpg 300w" alt="" width="550" height="367" class="wp-image-10077" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Mimo jiné také díky intenzivnímu tlaku potravinářského sektoru se podařilo prosadit důležité rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Ta schválila snížení finanční rezervy autorizované obalové společnosti EKO-KOM z navrhovaných 50 % zpět na původních 25 % ročních nákladů. Tento krok je zásadní pro ochranu spotřebitelů, jelikož vyšší rezerva by znamenala vyšší náklady výrobců potravin na obaly, což by mělo za následek zdražování potravin. Návrh zákona nyní poputuje do Senátu a poté k podpisu prezidentovi.
Po více než 70 alarmujících dopisech, které Potravinářská komora adresovala poslancům, politickým stranám a zainteresovaným instit ...
https://bezpecnostpotravin.cz/horcik-v-lidske-vyzive/
Vydáno: 3. 7. 2025
Autor: www.viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/orechy_semena_orez-300x151.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/orechy_semena_orez-768x385.jpg 768w" alt="" width="899" height="451" class="wp-image-84920" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Pokud se řekne slovo hořčík, řada lidí si vybaví větu: „Pomáhá proti křečím.“ To ovšem není jediná funkce, kterou tento mikronutrient v těle člověka má. Tato minerální látka je přítomna v mnoha důležitých fyziologických a biochemických procesech, které se v lidském těle odehrávají. Co tedy všechno hořčík v našem těle ovlivňuje?
Hořčík je sedmá nejvíce zastoupená minerální látka v lidském těle. V přírodě se přirozeně vyskytuje ve formě kationtů Mg2+. Průměrné lidské tělo o váze 70 kg obsahuje přibližně 25-40 g hořčíku. Z toho je nejvíce hořčíku uloženo v pohybovém aparátu jako jsou kosti (60-70 %) a kosterní svalovina (27- ...