MonAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02001CEST09

dTest: Test nanuků 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-nanuku-2025/ Vydáno: 4. 8. 2025 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/nanuky_dTest_8_2025-300x107.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/nanuky_dTest_8_2025-768x274.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/nanuky_dTest_8_2025.jpg 1054w" alt="" width="1024" height="365" class="wp-image-85753" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test nanuků 2025“ v novém čísle časopisu dTest 8/2025. Coby téma srpnového testu jsme si vybrali těžkou váhu mezi zmrzlinami – nanuk Magnum. Nečekejte však bádání nad jedním výrobkem. Magnum totiž vytvořilo specifický styl nanuku, který napodobuje celá řada jiných výrobců. Do laboratoře jsme proto vyslali originál spolu s jím inspirovanými zmrzlinami, abychom zjistili, jak se liší jejich kvalita. Výsledky nás překvapily, protože přední místa tabulky patří nanukům řetězcových značek. Občas se jednomu výrobku podaří vytvořit sam ...

MonAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02001CEST09

Odborný kurz: ZÁKLADY AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství

https://bezpecnostpotravin.cz/odborny-kurz-zaklady-ai-jak-vyuzit-generativni-umelou-inteligenci-v-potravinarstvi/

Vydáno: 4. 8. 2025
Autor: Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/kurz_Zaklady-AI-300x112.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/kurz_Zaklady-AI-768x287.jpg 768w" alt="" width="934" height="349" class="wp-image-85736" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

Vstupte do světa umělé inteligence a zjistěte, jak generativní AI posouvá vývoj potravin, optimalizuje procesy a podporuje marketing. Provedeme vás od základních principů až po praktické ukázky, které si sami vyzkoušíte. Objevte nové nástroje, naučte se klíčové koncepty a využijte AI v každodenní praxi.

Kdy: 16. září 2025 
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející:
 Magdaléna Hrubá

Zdroj: PK ČR

MonAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02001CEST09

Nová naděje v boji s chronickými infekcemi: jak se bakterie brání léčbě antibiotiky?

https://bezpecnostpotravin.cz/nova-nadeje-v-boji-s-chronickymi-infekcemi-jak-se-bakterie-brani-lecbe-antibiotiky/ Vydáno: 4. 8. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-2048x1177.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45553" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Většina bakterií, které způsobují různá onemocnění, je známa tím, že se umí rychle množit a během několika minut zdvojnásobit svou populaci. Některé ale zvládají i přepnout do tzv. klidového (dormantního) stavu, kdy přestanou růst a jsou téměř neaktivní. V tomto stavu je léčba onemocnění, která způsobují, téměř nemožná pomocí antibiotik – a právě to z nich dělá nebezpečné původce dlouhodobých infekcí například v plicích, ...