Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/zabranovani-vnaseni-rostlinnych-skudcu-do-eu/
Vydáno: 4. 8. 2025
Autor: KM EFSA
EFSA dokončila posouzení 47 karanténních chorob a škůdců v rámci rozsáhlé vědecké analýzy. Tato práce podpoří Evropskou komisi při aktualizaci seznamu prioritních chorob a škůdců.
Foto: Příznaky tvrdých skvrn způsobené Phyllosticta citricarpa (Citrus Black Spot) na sladkém pomeranči.Zdroj: Antonio Vicent
Od roku 2022 zapojila EFSA 130 odborníků, aby podpořili Evropskou komisi při revizi současného seznamu prioritních karanténních chorob a škůdců, kteří představují nejzávažnější hrozbu pro životní prostředí a zemědělství EU. Hodnocení se zaměřilo na analýzu biologických a ekologických údajů s cílem odhadnout, jak by se šířili a jaký dopad by měli, pokud by byli zavlečeni na území EU. Po výběru nejrelevantnějších chorob a škůdců bylo zkoumáno 47 druhů, včetně současných 20 prioritních chorob a škůdců rostlin.
„Tato práce přispívá ke zlepšení připravenosti EU na zavlečení prioritních chorob a škůdců tím, že umožňuje včasné odhalení a účinnější zvládání ohnisek,“ uvedl Sybren Vos, vedoucí týmu EFSA pro monitorování zdraví rostlin. „Je to významný krok k ochraně ...
Výzkumná infrastruktura CERIC-ERIC, The Central European Research Infrastructure Consortium, otevřela výzvu k předkládání návrhů pro přístup do integrovaných multidisciplinárních zařízení pro materiály, biomateriály a nanotechnologie. CERIC-ERIC nabízí skrze jediné vstupní místo přístup do více než 60 různých laboratoří a zařízení s nejmodernějšími technikami sídlících v osmi různých evropských zemích.
Detailní popis zařízení CERIC lze nalézt zde: CERIC labs
Přístup do zařízení CERIC je poskytován vědcům z celého světa zdarma. Návrhy pro přístup musí být předkládány online prostřednictvím Virtuální jednotné kanceláře.
Termíny uzávěrky výzvy: 1. září 2025 pro získání předběžného hodnocení a možnosti vylepšit svůj návrh a 1. října 2025 pro finální podání návrhu.
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryze-jako-novy-zdroj-sacharozy/
Vydáno: 1. 8. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-768x381.jpg 768w" alt="" width="873" height="433" class="wp-image-50802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Cukr je nezbytným zdrojem energie a běžně se získává z cukrové třtiny a řepy, jejichž pěstování je však klimaticky omezené. Alternativou by mohla být geneticky upravená rýže, jejíž semena by místo škrobu obsahovala vysoký podíl sacharózy.
Mezinárodní výzkumný tým pomocí technologie CRISPR/Cas9 vyřadil u rýže geny OsGCS1 a OsGCS1-like nezbytné pro oplodnění. Výsledkem je tzv. „cukrová rýže“ s falešnými semeny bohatými na cukr, která obsahují až 20 % cukru, z toho až 98 % tvoří sacharóza. Díky tomu mají rosolovitou konzistenci a výjimečnou sladkost.
Výzkum nabízí nejen nový pohled na vývoj rostlinných vajíček, ale i pot ...