MonPMCETE_March+0100RMarPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_March+0100RMarPMCET_MonPM2025
MonPMCETE_March+0100RMarPMCET_Mar+01001CET16

Okamžitá obrana proti slintavce a kulhavce: dezinfekce vozidel převážejících zvířata a kontroly na hranici se Slovenskem i na cestách v ČR

https://bezpecnostpotravin.cz/okamzita-obrana-proti-slintavce-a-kulhavce-dezinfekce-vozidel-prevazejicich-zvirata-a-kontroly-na-hranici-se-slovenskem-i-na-cestach-v-cr/ Vydáno: 10. 3. 2025 Autor: Ministerstvo zemědělství, SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/leze-v-dutine-ustni-u-skotu_orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/leze-v-dutine-ustni-u-skotu_orez-768x403.jpg 768w" alt="" width="933" height="490" class="wp-image-74827" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Tisková zpráva — Státní veterinární správa (SVS) dnes vyhlásila nová mimořádná veterinární opatření, aby zabránila zavlečení infekce slintavky a kulhavky do chovů v ČR. Inspektoři SVS, policisté a celníci budou od dnešní půlnoci kontrolovat převozy zvířat. Rovněž budou vyžadovat doklad o dezinfekci vozidel převážejících zvířata.  Nakažlivá nemoc se objevila v pátek v chovu skotu v Maďarsku nedaleko slovenských hranic. Kvůli aktuální situaci se dnes sešla Ústřední nákazová komi ...

MonPMCETE_March+0100RMarPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_March+0100RMarPMCET_MonPM2025
MonPMCETE_March+0100RMarPMCET_Mar+01001CET16

Národní informační den pro cirkulární bioekonomiku k výzvám 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/narodni-informacni-den-pro-cirkularni-bioekonomiku-k-vyzvam-2025/ Vydáno: 10. 3. 2025 Autor: Technologické centrum Praha https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/inovace_potraviny_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/inovace_potraviny_orez-768x426.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/inovace_potraviny_orez-1536x852.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/inovace_potraviny_orez-2048x1136.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="568" class="wp-image-46226" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Technologické centrum Praha ve spolupráci s Evropským partnerstvím pro cirkulární bioekonomiku (Circular Bio-based Europe Joint Undertaking – CBE JU) pořádá dne 17. března 2025 informační den zaměřený na seznámení s výzvou CBE JU pro témata roku 2025, která bude mít uzávěrku 17. září 2025. Kdy: 17. března 2025Kde: Technologické centrum Praha, Ve Struhách 27, Praha 6 Konkrétní prior ...

MonPMCETE_March+0100RMarPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_March+0100RMarPMCET_MonPM2025
MonPMCETE_March+0100RMarPMCET_Mar+01001CET16

Oves se zlepšenou nutriční hodnotou a trvanlivostí

https://bezpecnostpotravin.cz/oves-se-zlepsenou-nutricni-hodnotou-a-trvanlivosti/ Vydáno: 10. 3. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/oves_ovesne-vlocky_lista_uzsi-300x117.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/oves_ovesne-vlocky_lista_uzsi-768x300.jpg 768w" alt="" width="911" height="356" class="wp-image-73649" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Oves setý (Avena sativa) je obilnina pěstovaná nejen na zrno, ale také jako zelená píce či krycí plodina. V lidské stravě je oves ceněný pro svůj vysoký obsah vlákniny a olejů a představuje perspektivní surovinu pro osoby s nesnášenlivostí lepku. S rostoucí světovou populací však narůstá i potřeba zlepšovat nutriční kvalitu potravin, což v případě ovsa vedlo ke snaze o optimalizaci složení oleje v jeho zrnu. Preferován je olej s vysokým obsahem mononasycených mastných kyselin, které zajišťují lepší oxidační stabilitu a delší trvanlivost.  Zlepšování nutričních vlastností ovsa prostřednictvím konvenčního šlech ...