Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/vliv-koreni-na-glykemii/
Vydáno: 11. 9. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/koreni_orez2-300x159.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/koreni_orez2-768x406.jpg 768w" alt="" width="908" height="480" class="wp-image-86655" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala článek „Vliv koření na výživu“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování 4/2025„.
S prevalencí obezity vzrůstá i prevalence hyperglykemie, resp. diabetu mellitu. Spolu s dalšími onemocněními se situace může dále zhoršovat. Kromě léčiv je možné situaci zmírnit, resp. zdravotní stav podpořit dostupnými biologicky aktivními látkami nenutritivního charakteru, které najdete i ve vlastní kuchyni.
Voňavá koření, která dochutí a krásně navoní pokrm, mohou navíc svými bioaktivními látkami podpořit snížení glykemie v krvi.
V článku autorka uvádí zajímavé informace ke konkrétním druhům koření, zmiňuje skořici, kurkumu, píska ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyvoj-strevniho-mikrobiomu-od-prenatalniho-obdobi-az-po-stari/
Vydáno: 10. 9. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/strevni-mikrobiom_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/strevni-mikrobiom_orez-768x440.jpg 768w" alt="" width="832" height="477" class="wp-image-86631" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala přehledovou práci „Vývoj střevního mikrobiomu: od prenatálního období až po stáří“ v časopise „Výživa, potraviny a zdraví 4/2025„.
AbstraktVývoj střevního mikrobiomu je dynamický proces, který začíná již v prenatálním období a pokračuje v raném dětství, kdy hraje klíčovou roli chování matky, způsob porodu a časná i pozdější výživa dítěte. V dospělosti střevní mikrobiom ovlivňuje především strava, životní styl a tělesná hmotnost. Stárnutí vede ke změnám v jeho složení a diverzitě. S přibývajícím věkem klesá diverzita mikrobioty, což může mít vliv na zdraví, imunitní odpo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/tz-chmel-nici-i-superbakterie-cesti-vedci-prokazali-jeho-ucinek/
Vydáno: 10. 9. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/chmel_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/chmel_orez-768x433.jpg 768w" alt="" width="877" height="494" class="wp-image-86302" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Výzkumný tým pod vedením prof. MUDr. Pavla Boštíka, Ph.D., přednosty Ústavu klinické mikrobiologie Fakultní nemocnice Hradec Králové, se pustil do odvážného úkolu: využít sílu chmele – tradiční české suroviny – v boji proti nejobávanějším nemocničním bakteriím. A uspěl. Výsledky několikaletého výzkumu, financovaného Agenturou zdravotnického výzkumu ČR, ukazují, že hořké beta-kyseliny z chmele mohou účinně pomáhat při léčbě povrchových ran infikovaných rezistentními kmeny bakterií, zejména MRSA. Na výzkumu spolupracuje i Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC).
„Prokázali jsme, ž ...