Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/kvasinky-s-granatovym-jablkem-mohou-zvysit-prijem-nenasycenych-mastnych-kyselin/
Vydáno: 21. 7. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/shutterstock_granatove_jablko-orez-300x189.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/shutterstock_granatove_jablko-orez-768x483.jpg 768w" alt="" width="942" height="592" class="wp-image-85340" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědcům z Univerzity v Albertě se podařilo pomocí CRISPR (CRISPR – gene shuffling) přenést do pekařských kvasinek (Saccharomyces cerevisiae) geny pro tvorbu kyseliny punicové, která se běžně nachází hlavně v granátových jablcích (Punica granatum).
Granátové jablko je občas označováno jako „super ovoce“. Jedním z možných důvodů tohoto označení je přítomnost kyseliny punicové v oleji z granátových jablek. Kyselina punicová se řadí mezi omega-5 mastné kyseliny a uvádí se, že má antioxidační a protizánětlivé účinky, které se terapeuticky uplatňují u chronických onemocněn ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zhorsovani-nakazove-situace-v-evrope-v-chovech-domacich-prezvykavcu/
Vydáno: 18. 7. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-768x358.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-1536x716.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez.jpg 1890w" alt="" width="1024" height="477" class="wp-image-74995" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje chovatele skotu, ovcí, koz a dalších druhů přežvýkavců, že v poslední době dochází ke zhoršování nákazové situace v části Evropy. Jedná se zejména o výskyt nodulární dermatitidy skotu (Lumpy skin disease – LSD) v Itálii a Francii, ale také neštovic ovcí a koz a moru malých přežvýkavců na jihu a jihovýchodě Evropy. SVS nákazovou situaci průběžné monitoruje a aktualizuje ...
https://bezpecnostpotravin.cz/urad-bfr-hodnoti-novou-studii-o-mikroplastech-v-mozku-zatim-zadne-dukazy-o-zdravotnich-rizicich/
Vydáno: 18. 7. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/BfR_logo_lista-300x114.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/BfR_logo_lista-768x293.jpg 768w" alt="" width="933" height="356" class="wp-image-85320" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
V nedávno zveřejněné vědecké studii vědci uvádějí, že v mozcích zemřelých osob zjistili přítomnost mikroplastů. Studie je předmětem kontroverzní vědecké debaty a v současné době ji hodnotí německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR).
Úřad BfR zkoumá zejména vhodnost a specifičnost měřicí metody (pyrolýzní plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií, zkráceně pyrolýzní GC/MS). Úřad BfR připravuje vlastní stanovisko k této otázce. Kromě toho se bude úřad BfR tímto tématem zabývat na veřejné akci na ochranu spotřebitelů zaměřené na „mikroplasty“, která se bude konat v prosinci 2025.
Podle současného stavu zna ...