Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/publikace-vyziva-a-zdravi/
Vydáno: 18. 7. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe, 3. LF UK
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Vyziva-a-zdravi_2025_orez-300x191.jpg 300w" alt="" width="757" height="482" class="wp-image-85299" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy zveřejnil aktualizované vydání publikace „Výživa a zdraví“. Autorkami publikace jsou Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D. a doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc.
Potraviny a nápoje, které konzumujeme, mají zásadní vliv na naše zdraví. Existuje stále více vědeckých důkazů, které prokazují, že dodržování zdravého životního stylu může pomoci dosáhnout a udržet si dobré zdraví a snížit riziko chronických onemocnění v průběhu celého našeho života. Každá jednotlivá fáze života má své specifické výživové potřeby, ale formování zdravých stravovacích návyků začíná již v útlém dětství a tyto návyky by se měly přenáš ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vitamin-d-ve-vyzive/
Vydáno: 18. 7. 2025
Autor: www.viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vitamin-D-300x158.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vitamin-D-768x405.png 768w" alt="" width="874" height="461" class="wp-image-39648" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vitamin D patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Pod pojmem vitamin D se rozumí skupina steroidních látek, které se nazývají kalciferoly. Dvě nejvýznamnější formy jsou vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol).
Zatímco vitamin D2 je obsažen zejména v potravě rostlinného původu, vitamin D3 si lidský organizmus může vytvářet v kůži z jeho prekurzoru (nevykazuje fyziologické účinky) vlivem slunečního záření. Produkce vitaminu D3 v kůži závisí na několika faktorech. Mezi ně patří zejména roční období, denní doba, věk, zeměpisná šířka, pigmentace kůže, věk, velikost ozářené plochy kůže a používání krémů s UV faktorem.
Výskyt a zd ...
https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/3555/navrh-programu-horizont-evropa-2028%E2%80%932034
Evropská komise 16. července oficiálně představila návrh struktury rozpočtu EU na období 2028-2034. V této souvislosti byl zveřejněn i návrh rozpočtu a podoby budoucího rámcového programu na podporu výzkumu a inovací Horizont Evropa.
Tento program by v následujícím programovacím období měl disponovat zhruba dvojnásobným rozpočtem, a to 175 miliard eur. Tímto výrazným navýšením prostředků Komise demonstruje klíčovou roli výzkumu a inovací jako prostředku zlepšování globálního postavení a konkurenceschopnosti EU. Horizont Evropa by také měl být jednodušší, procesně rychlejší a s větším dopadem.
Z hlediska struktury navrhuje Komise rozdělit Horizont Evropa nově do 4 pilířů:
Excelentní věda zahrnující aktivity Evropské rady pro výzkum, mobility Marie-Sklodowska Curie a nově vědecké aktivity JRC na podporu evropských politik
Konkurenceschopnost a společnost podporující kolaborativní výzkum a inovační aktivity v oblastech s vysokým společenským dopadem. V tomto pilíři se předpokládá úzká provázanost s Evropským fondem pro konkurenceschop ...