MonPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_MonPM2025
MonPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_Apr+02001CEST14

Medvědí česnek: Záměna s jedovatými rostlinami může mít vážné zdravotní následky

https://bezpecnostpotravin.cz/medvedi-cesnek-zamena-s-jedovatymi-rostlinami-muze-mit-vazne-zdravotni-nasledky/Vydáno: 14. 4. 2025 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/medvedi-cesnek_Pixabay_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/medvedi-cesnek_Pixabay_orez-768x433.jpg 768w" alt="" width="915" height="516" class="wp-image-39743" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay) Informace a doporučení německého úřadu BfR – Medvědí česnek se těší stále větší oblibě při dochucování jídel jako jsou polévky, omáčky a saláty.  Na jaře, když začne sezóna medvědího česneku, se mnoho lidí  za touto rostlinou vydává do lesa. Prezident německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR), profesor Dr. Andreas Hensel, k tomu řekl: „Přestože je česneková vůně typickou vlastností medvědího česneku, často jsou mylně považovány za medvědí česnek podobné, ale jedovaté rostliny, jako je konvalinka nebo ocún.“ Podle zjištění úřadu BfR vede tento druh záměny každou se ...

MonPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_MonPM2025
MonPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_Apr+02001CEST14

Jedlý biofilm z kůry granátového jablka prodlužuje trvanlivost jahod

https://bezpecnostpotravin.cz/jedly-biofilm-z-kury-granatoveho-jablka-prodluzuje-trvanlivost-jahod/ Vydáno: 14. 4. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited.jpg 1124w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-54353" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Odborníci brazilského institutu São Carlos Institute of Chemistry na University of São Paulo (IQSC-USP) vyvinuli jedlý biofilm, který je založený na odpadu z potravinářského a rybářského průmyslu. Tento biofilm prodlužuje životnost sklizených jahod (Fragaria x ananassa Duch.). Laboratorní testy ukázaly, že po 12 dnech skladování v chladu ztratily jahody chráněné biofilmem jen 11 procent váhy a trvalo 6 až 8 dní, než začaly plesnivět. Oproti tomu jahody nechráněné biofilmem plesnivěly ...

MonAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02001CEST09

POZVÁNKA NA WEBINÁŘ: Poruchy příjmu potravy – jak jim předcházet a jak s nimi pracovat

https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-webinar-poruchy-prijmu-potravy-jak-jim-predchazet-a-jak-s-nimi-pracovat/ Vydáno: 14. 4. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe, ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Webinar_Poruchy-prijmu-potravy_2-300x242.jpg 300w" alt="" width="646" height="522" class="wp-image-81825" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ústav zemědělské ekonomiky a informací si Vás ve spolupráci s Informačním centrem bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství dovoluje pozvat na odborný webinář zaměřený na cílovou skupinu mládeže základních a středních škol ve věkové kategorii teenagerů. Webinář „Poruchy příjmu potravy – jak jim předcházet a jak s nimi pracovat“Kdy: 29. 4. 2025, 10:00-10:45Kde: online, aplikace TeamsLektor: Mgr. Marcela Floriánková – nutriční terapeutka na klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v PrazeMaximální časový rozsah webináře: 10:00 – 10:45, vč. dotazů Poruchy příjmu potravy (PPP) nejsou jen mentální ...