Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/medvedi-cesnek-zamena-s-jedovatymi-rostlinami-muze-mit-vazne-zdravotni-nasledky/Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/medvedi-cesnek_Pixabay_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/medvedi-cesnek_Pixabay_orez-768x433.jpg 768w" alt="" width="915" height="516" class="wp-image-39743" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay)
Informace a doporučení německého úřadu BfR – Medvědí česnek se těší stále větší oblibě při dochucování jídel jako jsou polévky, omáčky a saláty. Na jaře, když začne sezóna medvědího česneku, se mnoho lidí za touto rostlinou vydává do lesa. Prezident německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR), profesor Dr. Andreas Hensel, k tomu řekl: „Přestože je česneková vůně typickou vlastností medvědího česneku, často jsou mylně považovány za medvědí česnek podobné, ale jedovaté rostliny, jako je konvalinka nebo ocún.“ Podle zjištění úřadu BfR vede tento druh záměny každou se ...
https://bezpecnostpotravin.cz/jedly-biofilm-z-kury-granatoveho-jablka-prodluzuje-trvanlivost-jahod/
Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited.jpg 1124w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-54353" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Odborníci brazilského institutu São Carlos Institute of Chemistry na University of São Paulo (IQSC-USP) vyvinuli jedlý biofilm, který je založený na odpadu z potravinářského a rybářského průmyslu. Tento biofilm prodlužuje životnost sklizených jahod (Fragaria x ananassa Duch.).
Laboratorní testy ukázaly, že po 12 dnech skladování v chladu ztratily jahody chráněné biofilmem jen 11 procent váhy a trvalo 6 až 8 dní, než začaly plesnivět. Oproti tomu jahody nechráněné biofilmem plesnivěly ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-webinar-poruchy-prijmu-potravy-jak-jim-predchazet-a-jak-s-nimi-pracovat/
Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe, ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Webinar_Poruchy-prijmu-potravy_2-300x242.jpg 300w" alt="" width="646" height="522" class="wp-image-81825" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ústav zemědělské ekonomiky a informací si Vás ve spolupráci s Informačním centrem bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství dovoluje pozvat na odborný webinář zaměřený na cílovou skupinu mládeže základních a středních škol ve věkové kategorii teenagerů.
Webinář „Poruchy příjmu potravy – jak jim předcházet a jak s nimi pracovat“Kdy: 29. 4. 2025, 10:00-10:45Kde: online, aplikace TeamsLektor: Mgr. Marcela Floriánková – nutriční terapeutka na klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v PrazeMaximální časový rozsah webináře: 10:00 – 10:45, vč. dotazů
Poruchy příjmu potravy (PPP) nejsou jen mentální ...