Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-srpnu-2025/
Vydáno: 5. 9. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výsledky monitoringu výskytu hraboše polního Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily mírný nárůst letních populací tohoto škůdce. Z celorepublikového průměru 110 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) v červnu stouply hodnoty po sklizni hlavních plodin v srpnu na 221 AVN/ha. Celorepublikový průměr odpovídal po přepočtu hodnotě 1,1násobku aktuálního prahu škodlivosti hraboše.
Inspektoři ÚKZÚZ provedli v srpnu přibližně 280 pozoro ...
https://bezpecnostpotravin.cz/svs-rozsiruje-pasmo-okolo-ohnisek-kataralni-horecky-ovci-o-dva-okresy-pardubickeho-kraje/
Vydáno: 4. 9. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_dve_na-pastve_lista-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_dve_na-pastve_lista-768x438.jpg 768w" alt="" width="882" height="503" class="wp-image-71106" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; aspect-ratio: 16 / 9; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) dnes v reakci na nepříznivý vývoj nákazové situace rozšiřuje pásmo kolem ohnisek katarální horečky ovcí (KHO) o okresy Ústí nad Orlicí a Svitavy. Pásmo tak nově bude zahrnovat celý Pardubický kraj. V nových okresech budou platit obdobná mimořádná veterinární opatření jako v již dříve do pásma zařazených oblastech. Mimořádná veterinární opatření (MVO) upravují zejména podmínky přemísťování zvířat vnímavých k nákaze (skotu, ovcí a koz) z pásma s výskytem nákazy ...
https://bezpecnostpotravin.cz/peptidove-nanosite-jsou-novou-zbrani-proti-bakteriim/
Vydáno: 4. 9. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/bakterie_dlouhe_orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/bakterie_dlouhe_orez-768x360.jpg 768w" alt="" width="933" height="437" class="wp-image-86488" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Mnoho škodlivých bakterií se obstojně pohybuje. Dovedou se vyhnout místům s vysokou koncentrací antibiotik. Také se snadněji šíří v těle a je problém proti nim zasáhnout léky. Je to starost navíc k už tak dost nepříjemné bakteriální rezistenci.
V souvislosti s tím, tým, který vedla Pui Lai Rachel Ee z National University of Singapore (NUS), vyvinul krátké peptidy, které se mohou samovolně uspořádat do extrémně jemně tenkých vláken. Tato nanovlákna se v přítomnosti bakterií spředou dohromady a vytvářejí nanosítě, v nichž bak ...