FriPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_FriPM2025
FriPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_Sep+02005CEST13

Dožínkové slavnosti na Výstavišti Holešovice v sobotu 6. zář

https://bezpecnostpotravin.cz/dozinkove-slavnosti-na-vystavisti-holesovice/ Vydáno: 5. 9. 2025 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/Dozinkove-slavnosti-2025-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/Dozinkove-slavnosti-2025-768x389.jpg 768w" alt="" width="901" height="456" class="wp-image-86356" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> “Dožínky na Letné” byly po dobu šesti let největším farmářským trhem, který se konal na Letenské pláni. V letošním, sedmém ročníku, se na vás budeme těšit na novém místě a s novým názvem projektu. V letošním roce vás přivítáme v Holešovicích a věříme, že návštěvnost bude stejně hojná jako v letech předchozích. Tyto největší farmářské trhy v Praze nabídnou opět široký sortiment produktů od farmářů a výrobců z různých krajů. Můžete se též těšit na tradiční folklorní vystoupení, ukázky řemesel, ochutnávky regionálních specialit, soutěže a širokou škálu aktivit pro děti. Na Výstavišti Holešovice na vás bude rov ...

FriPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_FriPM2025
FriPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_Sep+02005CEST13

Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství

https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vyvijeji-bio-folie-ktere-mohou-nahradit-plasty-v-zemedelstvi/ Vydáno: 5. 9. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/Biofolie_MENDELU-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/Biofolie_MENDELU-768x390.jpg 768w" alt="" width="919" height="467" class="wp-image-86525" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v půdě rozkládají působením mikroorganismů. Uplatnění najdou hlavně v zemědělství, potenciál jejich využití ale sahá i do dalších oblastí. Na první pohled vypadají jako útržky známých kancelářských eurofólií. A působí tak i na omak díky jemně hrbolaté struktuře. Že jsou ale vzorky bio-folií vyrobeny z jiného materiálu se lze přesvědčit snadno. Stačí do petriho misek, ve kterých leží ...

FriPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_FriPM2025
FriPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_Sep+02005CEST13

dTest: Test instantních nudlových polévek 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-instantnich-nudlovych-polevek-2025/ Vydáno: 5. 9. 2025 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/polevka_hovezi-nudlova_JKB_orez-1-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/polevka_hovezi-nudlova_JKB_orez-1-768x419.jpg 768w" alt="" width="864" height="471" class="wp-image-86519" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test instantních nudlových polévek 2025“ v časopise dTest 9/2025. Téma tohoto testu je aktuální pro kaž­dého, kdo občas musí ve skromných podmínkách a v časové tísni připravit teplý pokrm. Podívali jsme se totiž na „asijské“ instantní nudlové polévky. Pro mnohé se staly ztělesněním nezdravého jídla. Zajímali jsme se proto, z čeho se skládají a jak chutnají. Rovnou prozraďme, že jejich největším problémem je sůl. Instantní nudlové polévky neboli instantní nudle jsou pro mnohé rychlou a levnou cestou k teplému jídlu, zvláště když není čas nebo možnost vařit. ...