Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/prijem-a-vydej-energie/
Vydáno: 16. 7. 2025
Autor: www.viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vaha_vydej_prijem-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vaha_vydej_prijem-768x394.jpg 768w" alt="" width="917" height="471" class="wp-image-85230" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: Grifart
Příjem a výdej energie by měly být v rovnováze. Nadváha a obezita jsou projevy dlouhodobé nerovnováhy – tj. vyššího příjmu energie nad jejím výdejem.
Hlavními zdroji energie jsou tuky, sacharidy, bílkoviny a alkohol. Informace o energetické hodnotě potravin lze získat z tabulek složení potravin, údajů na obalech či výpočtem na základě znalosti recepturního složení potravinářských výrobků a pokrmů.
Energetický výdej se skládá ze tří složek:
Bazálního metabolismu – tj. energie potřebné pro zachování životních funkcí organismu (tj. činnosti srdce, plic, zažívání, funkce ledvin a metabolické funkce buněk) za stavu naprostého duševního a tělesného klidu ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyrocni-konference-80-let-spolecnosti-pro-vyzivu/
Vydáno: 16. 7. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vyrocni-80let_ramecek-300x252.jpg 300w" alt="" width="681" height="571" class="wp-image-85218" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 700px;" loading="lazy" decoding="async" />
Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s., za podpory Nadačního fondu AlbertTermín akce: 25. září 2025Místo konání: Praha, Konferenční sál, Radlická 520/117, Praha 5
Organizační pokyny
Výroční konference je určena zejména pro členy Společnosti pro výživu a zvanou odbornou veřejnost. Pozvánky budou rozesílány mailem.Pokud Vás tato konference zajímá a nejste členem Společnosti pro výživu, můžete se na ni přihlásit i bez pozvánky.
Je možná pouze osobní účast.
Závaznou přihlášku proveďte do 19. září 2025.
Každý účastník obdrží osvědčení o účasti na konferenci.
Více informací zde: Výroční konference – 80 let Společnosti pro výživu – Společnost pro výživu
Zdroj: Společnost ...
https://bezpecnostpotravin.cz/54-rocnik-konference-o-hygiene-a-technologii-potravin-liv-lenfeldovy-a-hoklovy-dny/
Vydáno: 15. 7. 2025
Autor: Veterinární univerzita Brno
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Lenfeldovy-a-Hoklovy-dny-300x54.jpg 300w" alt="" width="591" height="106" class="wp-image-85194" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Veterinární univerzita Brno, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, a Státní veterinární správa ČR pořádají při příležitosti 50. výročí zahájení výuky oboru Veterinární hygiena potravin a 35. výročí založení Fakulty veterinární hygieny a ekologie ve dnech 22. – 23. 10. 2025 konferenci Hygiena a technologie potravin – LIV. Lenfeldovy a Höklovy dny.
Lenfeldovy a Höklovy dny jsou mezinárodní konferencí zaměřenou na zdravotní nezávadnost a kvalitu potravin rostlinného a živočišného původu v celém potravinovém řetězci, včetně oblastí společného stravování.Konference přináší výsledky výzkumné činnosti a také poznatky z aplikace těchto výsledků a potravinového práva v ...