TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_TuePM2025
TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02002CEST15

Saharské bakterie podporují růst kořenů vinné révy až o polovinu

https://bezpecnostpotravin.cz/saharske-bakterie-podporuji-rust-korenu-vinne-revy-az-o-polovinu/ Vydáno: 15. 7. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_zelena_orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_zelena_orez-768x360.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_zelena_orez-1536x721.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_zelena_orez-2048x961.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="480" class="wp-image-38943" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Kmínek révy vinné napadá řada patogenních hub, které dokážou rostlinu v průběhu několika let úplně zlikvidovat. Dovnitř se dostávají většinou skrz ránu po řezu. A pokud je rostlina navíc stresovaná suchem a vysokými teplotami, je jejich působení ještě destruktivnější. Vědecký tým ze Zahradnické fakulty využívá proti chorobám kmínku bakterie ze Sahary, které se do přirozeného mikrobiomu sazenic révy vinné dostanou společně s vodou obohacenou ro ...

TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_TuePM2025
TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02002CEST15

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v červnu 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-cervnu-2025/ Vydáno: 15. 7. 2025 Autor: HSHMP https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/HSHMP_logo_lista-300x90.jpg 300w" alt="" width="609" height="183" class="wp-image-72265" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 6. – 30. 6. 2025 celkem 142 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 9 finančních sankcí v celkové výši 31 000,- Kč.    Na základě podnětu se uskutečnily 4 kontroly, podněty se týkaly nedodržování značení dle zákona č. 65/2017, přesolení pokrmů v menze pro stravování vysokoškoláků a provoz stravovacího zařízení v nezkolaudovaných prostorách. Ve dvou případech byl podnět shledán jako oprávněný. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 38 kontrol. V 1 ...

TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_TueAM2025
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02002CEST07

Výskyt AMP na jihu Evropy může být rizikem zavlečení do ČR

https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-amp-na-jihu-evropy-muze-byt-rizikem-zavleceni-do-cr/ Vydáno: 15. 7. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/divoke-prase_les-listnaty_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/divoke-prase_les-listnaty_orez-768x429.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/divoke-prase_les-listnaty_orez-1536x857.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/divoke-prase_les-listnaty_orez-2048x1143.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="571" class="wp-image-42582" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Vzhledem k výskytu afrického moru prasat (AMP) v některých turisticky významných oblastech Itálie, Řecka nebo Chorvatska a v souvislosti se zvýšeným cestováním a pohybem lidí v období letních prázdnin Státní veterinární správa (SVS) opět upozorňuje na riziko možného zavlečení viru AMP do ČR. Nákazu lze převézt na značné vzdálenosti zejména prostřednictvím potravin s obsahem vepřového ...