WedPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_WedPM2025
WedPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_Sep+02003CEST13

Tisková zpráva: Praha hlásí nejvíce nakažených hepatitidou A od roku 2008. Lékaři varují před zdravotními komplikacemi

https://bezpecnostpotravin.cz/tiskova-zprava-praha-hlasi-nejvice-nakazenych-hepatitidou-a-od-roku-2008-lekari-varuji-pred-zdravotnimi-komplikacemi/ Vydáno: 3. 9. 2025 Autor: HSHMP Tisková zpráva – V Praze pokračuje výrazný nárůst počtu onemocnění virovou hepatitidou typu A (VHA). Letos hygienici evidují nejvyšší počty nakažených od roku 2008, konkrétně 505 vykázaných případů k 31. 8. 2025. Každý týden přibývají desítky dalších. V některých případech má nemoc závažný průběh, jak potvrzují zkušenosti z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka. „S rostoucím počtem případů hepatitidy A se u pacientů stále častěji setkáváme s velmi závažnými komplikacemi, zejména u osob s chronickým onemocněním jater, poruchou imunity nebo u starších pacientů,“ uvádí MUDr. Hynek Bartoš, Ph.D., přednosta Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka a 1., 2. a 3. LF UK. „Výjimkou bohužel nejsou ani úmrtí na hepatitidu A. Jenom letos jich v Česku bylo zaznamenáno patnáct. Téměř každý týden komunikujeme s resuscitačním oddělením pražského IKEM, protože pro některé pacienty je jedinou šancí na záchranu transplantace jater,“ popisuje situaci Bartoš. Transplantaci ...

WedPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_WedPM2025
WedPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_Sep+02003CEST13

Nová pravidla pro školní jídelny: větší důraz na pestrost jídelníčku a kvalitu surovin, méně cukru a soli. Školní jídelny mají rok na přípravu a dostanou metodickou podporu pro hladký přechod

https://bezpecnostpotravin.cz/nova-pravidla-pro-skolni-jidelny-vetsi-duraz-na-pestrost-jidelnicku-a-kvalitu-surovin-mene-cukru-a-soli-skolni-jidelny-maji-rok-na-pripravu-a-dostanou-metodickou-podporu-pr/ Vydáno: 3. 9. 2025 Autor: MZČR, MŠMT, SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Mame-to-na-taliri_Menime-SJ_lista-300x96.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Mame-to-na-taliri_Menime-SJ_lista-768x247.jpg 768w" alt="" width="925" height="297" class="wp-image-73637" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/MSMT_MZCR_SZU-300x47.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/MSMT_MZCR_SZU-768x121.jpg 768w" alt="" width="933" height="147" class="wp-image-86452" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 800px;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – Prvního září vstoupila v platnost novela vyhlášky o školn ...

WedPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_WedPM2025
WedPMCESTE_September+0200RSepPMCEST_Sep+02003CEST13

Kontrola Potravinářská inspekce: nevyhovělo 46 % zmrzlin a 57 % ledů do nápojů

https://bezpecnostpotravin.cz/kontrola-potravinarska-inspekce-nevyhovelo-46-zmrzlin-a-57-ledu-do-napoju/ Vydáno: 3. 9. 2025 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/Zmrzlina-v-kornoutech_orez-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/Zmrzlina-v-kornoutech_orez-768x385.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/Zmrzlina-v-kornoutech_orez-1536x769.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/Zmrzlina-v-kornoutech_orez-2048x1026.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="513" class="wp-image-45693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Velmi vysoký podíl odebraných vzorků nesplnil požadavky právních předpisů v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele ...