Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/mirne-rozmrznuti-nevadi-vedrem-trpi-hlavne-chlazene-potraviny/
Vydáno: 9. 7. 2025
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/lednice_Hanus_MZe_orez-300x113.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/lednice_Hanus_MZe_orez-768x289.jpg 768w" alt="" width="819" height="308" class="wp-image-83129" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MZe
Hostem pořadu Headline s Davidem Chmátalem byl odborný konzultant Potravinářské komory Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Hlavními tématy rozhovoru byl vliv vysokých teplot na nakupované potraviny, tipy, na co si dávat v takovém počasí v obchodech pozor, i jak může být chladírenská taška velkou pomocí.
V letních tropech kvůli zvýšenému množení mikroorganismů více hrozí riziko otravy jídlem, varuje Potravinářská komora. A nejvíce rizikové jsou chlazené potraviny, případně mražené, pokud by se už úplně rozmrazily, dodává Pivoňka. Naopak mírné povolení mražených potravin příliš nevadí.
„U chlazených potravin je zejména riziko toho, že je něk ...
https://bezpecnostpotravin.cz/virova-hepatitida-a-v-praze-nadale-sili-hygienici-doporucuji-ockovani/
Vydáno: 9. 7. 2025
Autor: HSHMP
Vykázané případy hepatitidy A v Praze v roce 2025 po týdnech
Nárůst počtu případů virové hepatitidy typu A (tzv. nemoci špinavých rukou) na území metropole pokračuje a netýká se zdaleka jen rizikových skupin. Běžným občanům často zkomplikuje plány na dovolenou. Každý by měl zvážit očkování a věnovat vyšší pozornost běžné hygieně.
Na konci dubna letošního roku jsme varovali před zvýšeným výskytem onemocnění, kdy bylo za první čtyři měsíce roku evidováno 73 případů. Nyní, o dva měsíce později, jich registrujeme od začátku roku již 242, včetně 39 dětí. 70 % registrovaných nakažených v Praze jsou muži.
Zhruba třetinu nemocných tvoří osoby bez domova, proto pražští hygienici intenzivně spolupracují s neziskovými organizacemi a zajišťují očkování jejich klientů i terénních pracovníků. Od začátku roku tak bylo očkováno 400 lidí. Další spolupráce probíhá také s Magistrátem hlavního města Prahy.
„Ve srovnání s předchozími měsíci dochází k významnému nárůstu případů, což potvrzuje, že nejde o ojedinělý výkyv, ale ...
https://bezpecnostpotravin.cz/biotrin-vydava-nove-video-kukurice-mon810/
Vydáno: 8. 7. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/BIOTRIN-uvadi-300x100.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/BIOTRIN-uvadi-768x256.jpg 768w" alt="" width="924" height="308" class="wp-image-85027" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Zatímco ve světě jsou geneticky modifikované organismy běžnou součástí zemědělství, v Evropské unii platí přísná pravidla – jedinou povolenou plodinou k pěstování je kukuřice MON810. V našem novém videu se stručně seznámíme s výhodami této odrůdy, jejím genetickým původem i tím, v jakých zemích EU se v současnosti pěstuje. Dozvíte se také, co je Bt toxin, jak funguje, a proč se ho nemusíme bát.
Video navazuje na předchozí videa zaměřená na obecné představení NBT a přiblížení způsobů praktického využití geneticky upravených plodin. Pokud vás zajímá, jak věda a zemědělství propojují síly v praxi, nenechte si ujít te ...