Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-pro-stredni-skoly-zdrava-vyziva-a-jak-na-ni/
Vydáno: 17. 4. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/webinar-Zdrava-vyziva-uvodni-stranka-orez-300x144.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/webinar-Zdrava-vyziva-uvodni-stranka-orez-768x368.jpg 768w" alt="" width="955" height="457" class="wp-image-52784" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Pořadatel:Ústav zemědělské ekonomiky a informacíve spolupráci s Informačním centrem bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství
Termín:24. dubna 2024, 10:00 – 10:45 h
Lektorka:Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy
Cílová skupina:pedagogové a studenti středních školWebinář se zaměřuje na konzumaci jídla v obecné i konkrétní rovině.
Zabývá se hlavními složkami jídla, jejich charakteristikou, významem pro naše zdraví a také jejich zdroji v běžných potravinách.
Seznámí s přiměřenou denní energetickou potřebou chlapců a dívek s ohledem na jejich pohybovou aktivitu, s děl ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prazske-skoly-v-prvnim-ctvrtleti-2024-z-pohledu-prazskych-hygieniku/
Vydáno: 17. 4. 2024
Autor: HSHMP
Zpráva z kontrolní činnosti odboru hygieny dětí a mladistvých HSHMP.
HSHMP provedla v období prvního čtvrtletí 2024 v rámci výkonu státního zdravotního dozoru 342 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků ve školách a školských zařízeních. Z celkového počtu kontrol bylo zjištěno pochybení u 33 kontrol, což činí 9,6 %.
Nejvyšší počet závad byl zaznamenán v zařízeních školního stravování, kde v rámci 27 kontrol byla kontrolou zjištěna zejména nedostatečná osobní a provozní hygiena, zanedbaná údržba prostor a předmětů přicházejících do styku s potravinami a pokrmy, nedodržování skladovacích podmínek daných výrobcem, křížení čistého a nečistého provozu, nedodržení podmínek skladování potravin a nedodržení data použitelnosti nebo minimální trvanlivosti potravin, což ve svém důsledku představuje riziko ohrožení zdraví konzumentů.
Ve třech případech se jednalo o nedodržení hygienických požadavků na provozní podmínky mateřských škol, po jednom případě bylo zjištěno pochybení v dětské skupině, základní a střední škole. Závady se týkaly nedod ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-naridila-stazeni-fazoli-s-4x-prekrocenym-limitem-pro-herbicid-haloxyfop/
Vydáno: 17. 4. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/image-2-300x61.png 300w" alt="" width="441" height="89" class="wp-image-52763" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci pravidelných kontrol zjistila a neprodleně zakázala uvádět na trh nevyhovující potravinu FAZOLE ČERVENÁ TESCO, v balení 500 g, s datem minimální trvanlivosti do: 06.07.2025, země původu: Argentina.
Širokospektrální analýza v akreditované laboratoři potvrdila v hodnoceném vzorku potraviny přítomnost herbicidu haloxyfop v množství 0,57 miligramů na kilogram (mg/kg). Příslušný právní předpis stanovuje maximální tolerovatelné množství pro uvedenou látku na 0,15 mg/kg.
Nevyhovující vzorek inspektoři odebrali v provozovně společnosti Tesco Stores ČR a.s. a nařídili stažení šarže ze všech poboček.
Dle průvodní dokumentace nevyhovující šarže obsahuje 1344 ba ...