Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-15-tyden-2024/
Vydáno: 16. 4. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 15. týdnu 2024: 8. 4. – 14. 4. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy ...
Evropská komise zveřejnila hlavní navrhované tematické orientace plánované pro pracovní program Horizont Evropa 2025 v oblastech:
Klastrů pilíře 2
Misí a průřezových aktivit
Evropských inovačních ekosystémů
Nového evropského Bauhausu
Výzkumných infrastruktur
Zároveň umožňuje zájemcům se prostřednictvím krátkého dotazníku k jednotlivým částem vyjádřit a podílet se tak na formování dokumentu. Možnost je otevřena do 6. května 2024. Podrobnosti jsou k dispozici zde,
https://bezpecnostpotravin.cz/rajcata-mohou-snizit-vysoky-krevni-tlak/
Vydáno: 15. 4. 2024
Autor: SZÚ, Centrum zdraví, výživy a potravin
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-768x455.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m.jpg 1375w" alt="" width="1024" height="606" class="wp-image-52687" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. V časopise European Journal of Preventive (2023) byla zveřejněna studie na toto téma. Kardiologové v rámci studie zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se španělské dietní studie („PREDIMED“) zúčastnili.
Kardiovaskulární rizikové faktory
Přibližně 83 % ze zúčastněných osob mělo vysoký krevní tlak a všichni měli jeden nebo více kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako např. cukrovka, kouření, vysoká hladina cholesterolu, nadváha nebo časný výskyt srdečního on ...