8. září 2023
8
září

Hlášení v systému RASFF: 35. týden 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-35-tyden-2023/ Vydáno: 8. 9. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe       Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 35. týdnu 2023: 28. 8. – 3. 9. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií. Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku     Potraviny   01/09/2023 Polsko  překročení maximálních hodnot pro 3-MCPD v palmovém oleji Nizozemsko 01/09/2023 Nizozemsko ...

8. září 2023
8
září

Výroční konference Platformy pro reformulace 13. 9. 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/vyrocni-konference-platformy-pro-reformulace-13-9-2023/

Vydáno: 8. 9. 2023
Autor: PK ČR

 

 

Zveme Vás na výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se bude konat ve středu 13. září 2023 od 9.00 hodin: Inovace slaví 10 let – reformulační snahy výrobců jsou jejich významnou součástí.

Konference se bude konat v Ballingově sále Národní technické knihovny, Technická 2710/6, Praha 6. Souřadnice: 50.1039000N, 14.3906000E.
Budova NTK je přímo v areálu ČVUT a VŠCHT. Areál je snadno dostupný MHD – trasa A, stanice Dejvická. Garáže Dejvice nebo vzdálenější parkoviště Verdunská u Vítězného náměstí.

Pokud máte zájem se konference zúčastnit, prosíme o přihlášení do 10. září na e-mail: hrabcova@foodnet.cz 

Změna programu vyhrazena.

 

Zdroj: Potravinářská komora ČR

8. září 2023
8
září

Vliv stravování na kvalitu života člověka je zásadní, prakticky polovina Čechů ho naprosto podceňuje

  https://bezpecnostpotravin.cz/vliv-stravovani-na-kvalitu-zivota-cloveka-je-zasadni-prakticky-polovina-cechu-ho-naprosto-podcenuje/ Vydáno: 8. 9. 2023 Autor: SZÚ   Foto: Shutterstock Tisková zpráva SZÚ – 48% Čechů podle údajů Eurostatu uvedlo, že denně nesní ani jednu porci ovoce nebo zeleniny. Pouze necelých 8% sní doporučovaných 5 a více porcí ovoce a zeleniny. Průměrná spotřeba soli je třikrát vyšší než zdravotní limity a celkově má rizikové stravovací návyky více než pětina populace. Téměř za čtvrtinou úmrtí ročně přitom v základu stojí špatné stravování, jak dokládá statistika (OECD, 2019). „Dostupné údaje ukazují, že ročně za téměř polovinou všech úmrtí v Česku stojí rizikové faktory chování v čele se špatnou stravou, následuje kouření a konzumace alkoholu. Systematicky narůstá i počet obézních lidí. Je potřeba neustále zdůrazňovat to, že každý z nás by měl pečovat o své zdraví, zdravě jíst, dostatečně se hýbat, vyhýbat se alkoholu a drogám. Jsou to věci, které už většina lidí slyšela, ale málo kdo těchto rad dbá. Naše zdraví přitom nevzniká v nemocnici, tam se dostáváme, až když je zdraví poškozené a mnozí očekávají, že n ...