23. listopad 2023
23
listopad

BIOTRIN: Nová pravidelná rubrika „Víte, že?“ na našich sociálních sítích

https://bezpecnostpotravin.cz/biotrin-nova-pravidelna-rubrika-vite-ze-na-nasich-socialnich-sitich/ Vydáno: 23. 11. 2023 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/BIOTRIN_lista_cela-300x66.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/BIOTRIN_lista_cela-768x170.jpg 768w" alt="" width="972" height="215" class="wp-image-48691" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: var(--gov-color-brown);" loading="lazy" decoding="async" /> Biotrin se dlouhodobě zaměřuje na zvyšování povědomí o novinkách v oblasti moderních biotechnologií. Abychom udrželi krok s aktuálními trendy a přiblížili taje této oblasti poutavou formou široké veřejnosti, na našich sociálních sítích nově zavádíme rubriku „Víte, že?“. Co se v ní dozvíte? Stručné a poutavě psané příspěvky „Víte, že?“ budou pravidelnou dávkou zajímavostí – více i méně známých – v oblasti genetických modifikací, nových geonomických technik, jejich základního výzkumu i aplikací v praxi. Na co se můžete těšit? Ukázku prvního příspěvku nové rubriky, zaměřeného na šlechtění rostlin, naleznete níže. V současné chvíli můžete rub ...

23. listopad 2023
23
listopad

Bakterie v nanobrnění nahrazují klasická hnojiva

https://bezpecnostpotravin.cz/bakterie-v-nanobrneni-nahrazuji-klasicka-hnojiva/ Vydáno: 23. 11. 2023 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/hnojivo_statek_orez_m-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/hnojivo_statek_orez_m-1024x580.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/hnojivo_statek_orez_m-768x435.jpg 768w" alt="" width="1309" height="742" class="wp-image-48711" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Bakterie jsou velmi účinným zdrojem živin v půdě. Některé mohou přeměňovat atmosférický dusík na amoniak. Přitom jsou nejen výrobcem živin, ale také napomáhají regeneraci půdy a chrání rostliny před škůdci. Problém je v tom, že takové bakterie bývají citlivé na teplo a vlhkost, což komplikuje jejich průmyslové zpracování a používání jako hnojiva na polích. Chemičtí inženýři amerického Massachusettského technologického institutu ve snaze překonat tuto komplikaci vyvinuli kovoorganický povlak, který na sobě bakterie nosí jako ...

23. listopad 2023
23
listopad

Hlášení v systému RASFF: 46. týden 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-46-tyden-2023/ Vydáno: 23. 11. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 46. týdnu 2023: 13. 11. – 19. 11. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní ...