Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-studie-neuro-vyvojovych-zdravotnich-rizik-z-kombinovane-expozice-kontaminujicim-latkam/
Vydáno: 29. 6. 2023
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
Foto: Shutterstock
Mezinárodní studie neuro-vývojových zdravotních rizik z kombinované expozice olovu, metylrtuti, anorganickému arsenu, polychlorovaným bifenylům, polybromovaným difenyletherům a fluoridu
Mezinárodní konsorcium (včetně našeho pracoviště Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu – CZVP SZÚ) pracovalo několik roků na hodnocení zdravotních rizik směsí dietární expozice kontaminujícímu olovu, metyl-rtuti, anorganickému arsenu, fluoridu, polychlorovaným bifenylům (NDL-PCB) a polybromovaných difenyletherům (PBDE). Všechny látky byly spojené s poklesem kognitivních schopností měřených v rámci výzkumu těchto kontaminujících látek v potravinách, celkově to bylo označeno jako pokles IQ. Výsledky byly zveřejněny v časopise International Journal of Hygiene and Environmental Health 251 (2023) 114167.
Standard referenční index
Známé kontaminanty, chemické látky, se často měří ve dlouhých studiích biomonitor ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zmeny-v-oblasti-odborne-zpusobilosti-pro-nakladani-s-pripravky-na-ochranu-rostlin/
Vydáno: 29. 6. 2023
Autor: ÚKZÚZ
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Zákon o rostlinolékařské péči (č. 326/2004 Sb., v platném znění) byl novelizován zákonem č. 273/2022 Sb. Zároveň byla provedena novela prováděcí vyhlášky č. 206/2012 Sb., v platném znění, o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin, a to vyhláškou č. 199/2023 Sb. Oba právní předpisy nabývají účinnosti dnem 1. 7. 2023. V souvislosti s tím dochází v oblasti odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin k následujícím změnám.
V případě získání osvědčení I. stupně dochází ke změně u osoby, která absolvovala zaměstnavatelem organizovaný kurz. Toto osvědčení platí nově po dobu 1 roku od data absolvování takového kurzu. K poskytování znalostí v rámci tohoto kurzu je oprávněn držitel osvědčení druhého nebo třetího stupně.
Zde připomínáme povinnost pro zaměstnavatele při pořádání organizovaných kurzů, a to písemně oznámit Ústavu místo a čas pořádání kurzu nejméně 5 dnů před konáním kurzu. Prováděcí právní předpis stanoví zp ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-upozornuje-spotrebitele-a-provozovatele-na-zneuzivani-chraneneho-nazvu-prosecco/
Vydáno: 29. 6. 2023
Autor: SZPI
Foto: Shutterstock
Potravinářská inspekce upozorňuje spotřebitele a provozovatele na zneužívání chráněného názvu „Prosecco“ při prodeji perlivého či šumivého vína
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele a provozovatele na výskyt klamavého nabízení perlivého vína (též frizzante), a to – vědomě nebo nevědomě – zneužitím chráněného názvu „Prosecco“ ze strany některých provozovatelů (restaurace, bary, stánky, vinotéky, vinárny apod.).
Vína označená „Prosecco“ musí splnit několik podmínek, zejména:
Hrozny pro výrobu (převážně zastoupené moštovou odrůdou Glera) musí pocházet z oblasti zahrnující následující italské provincie: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Venezia (Benátky) a Vicenza.
Výroba a následné plnění vín do nádob musí rovněž probíhat v některé z těchto provincií (až na dílčí výjimky stanovené příslušnou specifikací).
Víno musí být naplněno do tradičních skleněných lahví. Výjim ...