29. červen 2023
29
červen

Mezinárodní studie neuro-vývojových zdravotních rizik z kombinované expozice kontaminujícím látkám

https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-studie-neuro-vyvojovych-zdravotnich-rizik-z-kombinovane-expozice-kontaminujicim-latkam/  Vydáno: 29. 6. 2023 Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ   Foto: Shutterstock Mezinárodní studie neuro-vývojových zdravotních rizik z kombinované expozice olovu, metylrtuti, anorganickému arsenu, polychlorovaným bifenylům, polybromovaným difenyletherům a fluoridu Mezinárodní konsorcium (včetně našeho pracoviště Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu – CZVP SZÚ) pracovalo několik roků na hodnocení zdravotních rizik  směsí dietární expozice kontaminujícímu olovu, metyl-rtuti, anorganickému arsenu, fluoridu, polychlorovaným bifenylům (NDL-PCB) a polybromovaných difenyletherům (PBDE). Všechny látky byly spojené s poklesem kognitivních schopností měřených v rámci výzkumu těchto kontaminujících látek v potravinách, celkově to bylo označeno jako pokles IQ. Výsledky byly zveřejněny v časopise International Journal of Hygiene and Environmental Health 251 (2023) 114167. Standard referenční index Známé kontaminanty, chemické látky, se často měří ve dlouhých studiích biomonitor ...

29. červen 2023
29
červen

Změny v oblasti odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin

  https://bezpecnostpotravin.cz/zmeny-v-oblasti-odborne-zpusobilosti-pro-nakladani-s-pripravky-na-ochranu-rostlin/   Vydáno: 29. 6. 2023 Autor: ÚKZÚZ   Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Zákon o rostlinolékařské péči (č. 326/2004 Sb., v platném znění) byl novelizován zákonem č. 273/2022 Sb. Zároveň byla provedena novela prováděcí vyhlášky č. 206/2012 Sb., v platném znění, o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin, a to vyhláškou č. 199/2023 Sb. Oba právní předpisy nabývají účinnosti dnem 1. 7. 2023. V souvislosti s tím dochází v oblasti odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin k následujícím změnám. V případě získání osvědčení I. stupně dochází ke změně u osoby, která absolvovala zaměstnavatelem organizovaný kurz. Toto osvědčení platí nově po dobu 1 roku od data absolvování takového kurzu. K poskytování znalostí v rámci tohoto kurzu je oprávněn držitel osvědčení druhého nebo třetího stupně. Zde připomínáme povinnost pro zaměstnavatele při pořádání organizovaných kurzů, a to písemně oznámit Ústavu místo a čas pořádání kurzu nejméně 5 dnů před konáním kurzu. Prováděcí právní předpis stanoví zp ...

29. červen 2023
29
červen

Potravinářská inspekce upozorňuje spotřebitele a provozovatele na zneužívání chráněného názvu „Prosecco“

  https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-upozornuje-spotrebitele-a-provozovatele-na-zneuzivani-chraneneho-nazvu-prosecco/   Vydáno: 29. 6. 2023 Autor: SZPI   Foto: Shutterstock Potravinářská inspekce upozorňuje spotřebitele a provozovatele na zneužívání chráněného názvu „Prosecco“ při prodeji perlivého či šumivého vína Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele a provozovatele na výskyt klamavého nabízení perlivého vína (též frizzante), a to – vědomě nebo nevědomě – zneužitím chráněného názvu „Prosecco“ ze strany některých provozovatelů (restaurace, bary, stánky, vinotéky, vinárny apod.). Vína označená „Prosecco“ musí splnit několik podmínek, zejména: Hrozny pro výrobu (převážně zastoupené moštovou odrůdou Glera) musí pocházet z oblasti zahrnující následující italské provincie: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Venezia (Benátky) a Vicenza. Výroba a následné plnění vín do nádob musí rovněž probíhat v některé z těchto provincií (až na dílčí výjimky stanovené příslušnou specifikací). Víno musí být naplněno do tradičních skleněných lahví. Výjim ...