18. září 2023
18
září

Informační brožura: Jak na inovace a reformulace

 

 
Vydáno: 18. 9. 2023
Autor: PK ČR, ČTPP

 

 

V rámci 7. výroční konference Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny, která se konala ve středu 13. 9. 2023 v Národní technické knihovně v Praze – Dejvicích, vydala Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny překlad informační brožury z pera FoodDrinkEurope. 

Zde najdete českou i anglickou verzi. 

 

Zdroj: PK ČR

 

18. září 2023
18
září

První genetická úprava metodou CRISPR-Cas9 u cibule

  https://bezpecnostpotravin.cz/prvni-geneticka-uprava-metodou-crispr-cas9-u-cibule/ Vydáno: 18. 9. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Shutterstock Vědcům z Indického ředitelství pro výzkum cibule a česneku a ze Státní univerzity v Iowě, USA se podařilo poprvé úspěšně využít metodu CRISPR-Cas9 ke změně vlastností cibule. Jejich objevy představují základ nejen pro budoucí výzkum funkce genů této důležité plodiny, ale také pro šlechtění. Cibule (Allium cepa L.) patří mezi významné zahradnické plodiny pěstované po celém světě. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou flavonoidy, antokyany, fruktooligosacharidy a organosirné sloučeniny. Dosavadní pokroky ve zlepšování jejích vlastností však zaostávají za jinými jednoděložnými plodinami, a to i přesto, že má cibule velkou genetickou variabilitu.  Pro zlepšování vlastností plodin se osvědčila především metoda CRISPR-Cas9, která je oblíbeným nástrojem genového inženýrství pro editaci genomu. Ačkoli byl systém CRISPR/Cas9 již úspěšně využit u mnoha druhů rostlin, stále existuje několik plodin, u nichž aplikace zmíněné technologie doposud úspěšná nebyla – a mezi ně patří právě cibule.  K ověření praktick ...

15. září 2023
15
září

Salmonela v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí

https://bezpecnostpotravin.cz/varovani-pro-spotrebitele-salmonela-v-chlazenem-kurecim-mase-ze-zahranici-2/ Vydáno: 15. 9. 2023 Autor: SZPI   Foto: SZPI Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před nebezpečnou potravinou, CHLAZENÝ KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, šarže: 23313202, chov a porážka: Ukrajina, veterinární identifikační označení: SK10094 ES, zpracováno na: Slovensko, Výrobce: WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 925 03 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně Penny Market s.r.o., Rooseveltova 520/100, 779 00 Olomouc. Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 11.08.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv. Notifikaci o zjištění nevyhovující potraviny SZPI vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF). Potravina ...