Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Vezměte si s sebou na dovolenou nové číslo odborného a recenzovaného časopisu Výživa a potraviny, které právě vyšlo, s pravidelnou přílohou Zpravodaj školního a dietního stravování.
Z článků například vybíráme:
Jak grilovat zdravě a bezpečně?
I jedlé druhy hub mohou způsobit trávicí potíže
Co báby kořenářky nevěděly
Proces nutriční péče ve zdravotnických zařízeních
Dieta a dietní omezení při alergii na bílkovinu vejce
Komunikace ve výživě – EMPATIE
Maso a mikrobiologická rizika jeho nedostatečné tepelné úpravy
ROZHOVOR s doc. Ing. Alešem Rajchlem, Ph.D.
Co nového víme o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách?
https://bezpecnostpotravin.cz/jak-grilovat-zdrave-a-bezpecne/
Vydáno: 28. 6. 2023
Autor: Společnost pro výživu, STOB
Foto: Shutterstock
Přehledová práce „Jak grilovat zdravě a bezpečně?“ byla publikována Společností pro výživu v časopise „Výživa a potraviny 3/2023“ a také na webových stránkách společnosti.
Abstrakt Grilování je velmi oblíbenou a sezónní formou přípravy pokrmů i společenskou událostí. Tato kulinární úprava je však spojena s rizikem vzniku karcinogenních látek, mikrobiální kontaminace a může být i zdrojem nadměrného příjmu tuků a kalorií. Je proto důležité informovat veřejnost o vhodných a bezpečných postupech a doporučeních. Vědecké informace a odborná terminologie však mohou být obtížně srozumitelné pro laickou veřejnost, což může vést k nepochopení a nedodržování odborných doporučení.
Autorky přehledové práce: Ing. Lenka Vymlátilová, Ing. Hana Pávková Málková, STOBKlíčová slova: grilování, karcinogenní látky, kontaminace, bezpečí, zdraví
Společnost STOB je již dlouhá léta prostředníkem mezi odbornou a laickou veřejností a podílí se na zvyšování nutriční gramotnosti naší populace. Odborné informace zprostředkovává směrem k veřejnosti tak, ab ...
https://bezpecnostpotravin.cz/cesti-zemedelci-dostanou-z-unijniho-kompenzacniho-balicku-160-milionu-korun/
Vydáno: 27. 6. 2023
Autor: Ministerstvo zemědělství
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – O vývozu zemědělských a potravinářských produktů z Ukrajiny a souvisejícím kompenzačním balíčku, o udržitelném používání přípravků na ochranu rostlin, o implementaci společné zemědělské politiky (SZP) a o řešení nárůstu počtu velkých šelem a problematice kompenzace škod, které způsobují, jednala v těchto dnech Rada ministrů zemědělství EU v Lucemburku. Českou republiku zastupoval náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek (KDU-ČSL).
Evropští zemědělci by měli získat dalších 330 mil. EUR ze zemědělské rezervy, která poslouží na zmírnění dopadů levného dovozu ukrajinských obilovin, rostoucích nákladů a klimatických změn. Evropská komise (EK) tak reaguje na požadavky unijních států. Aktuálně si mezi sebe Polsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko a Bulharsko rozdělí 100 mil. EUR, které mohou posloužit na kompenzace zemědělců v zemích, které bezprostředně sousedí s Ukrajinou a kde v posledních měsících měli problémy s odbytem vlastních produktů kvůli levnějš ...