28. červen 2023
28
červen

Vezměte si s sebou na dovolenou nové číslo časopisu Výživa a potraviny

 

 
Vydáno: 28. 6. 2023
Autor: Společnost pro výživu

 

 

Vezměte si s sebou na dovolenou nové číslo odborného a recenzovaného časopisu Výživa a potraviny, které právě vyšlo, s pravidelnou přílohou Zpravodaj školního a dietního stravování.

Z článků například vybíráme:

  • Jak grilovat zdravě a bezpečně?
  • I jedlé druhy hub mohou způsobit trávicí potíže
  • Co báby kořenářky nevěděly
  • Proces nutriční péče ve zdravotnických zařízeních
  • Dieta a dietní omezení při alergii na bílkovinu vejce
  • Komunikace ve výživě – EMPATIE
  • Maso a mikrobiologická rizika jeho nedostatečné tepelné úpravy
  • ROZHOVOR s doc. Ing. Alešem Rajchlem, Ph.D.
  • Co nového víme o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách?

 

Obsah časopisu „Výživa a potraviny – 3/2023“ a „Zpravodaje pro školní a dietní stravování – 3/2023“

Pokud nemáte předplatné, můžete si ho objednat.
Stejně tak jednotlivá čísla a to v tištěné nebo elektronické podobě.
Více na https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/

 

Zdroj: Společnost pro výživu

28. červen 2023
28
červen

Jak grilovat zdravě a bezpečně?

  https://bezpecnostpotravin.cz/jak-grilovat-zdrave-a-bezpecne/ Vydáno: 28. 6. 2023 Autor: Společnost pro výživu, STOB   Foto: Shutterstock Přehledová práce „Jak grilovat zdravě a bezpečně?“ byla publikována Společností pro výživu v časopise „Výživa a potraviny 3/2023“ a také na webových stránkách společnosti. Abstrakt Grilování je velmi oblíbenou a sezónní formou přípravy pokrmů i společenskou událostí. Tato kulinární úprava je však spojena s rizikem vzniku karcinogenních látek, mikrobiální kontaminace a může být i zdrojem nadměrného příjmu tuků a kalorií. Je proto důležité informovat veřejnost o vhodných a bezpečných postupech a doporučeních. Vědecké informace a odborná terminologie však mohou být obtížně srozumitelné pro laickou veřejnost, což může vést k nepochopení a nedodržování odborných doporučení. Autorky přehledové práce: Ing. Lenka Vymlátilová, Ing. Hana Pávková Málková, STOBKlíčová slova: grilování, karcinogenní látky, kontaminace, bezpečí, zdraví Společnost STOB je již dlouhá léta prostředníkem mezi odbornou a laickou veřejností a podílí se na zvyšování nutriční gramotnosti naší populace. Odborné informace zprostředkovává směrem k veřejnosti tak, ab ...

27. červen 2023
27
červen

Čeští zemědělci dostanou z unijního kompenzačního balíčku 160 milionů korun

  https://bezpecnostpotravin.cz/cesti-zemedelci-dostanou-z-unijniho-kompenzacniho-balicku-160-milionu-korun/ Vydáno: 27. 6. 2023 Autor: Ministerstvo zemědělství   Foto: Shutterstock Tisková zpráva – O vývozu zemědělských a potravinářských produktů z Ukrajiny a souvisejícím kompenzačním balíčku, o udržitelném používání přípravků na ochranu rostlin, o implementaci společné zemědělské politiky (SZP) a o řešení nárůstu počtu velkých šelem a problematice kompenzace škod, které způsobují, jednala v těchto dnech Rada ministrů zemědělství EU v Lucemburku. Českou republiku zastupoval náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek (KDU-ČSL). Evropští zemědělci by měli získat dalších 330 mil. EUR ze zemědělské rezervy, která poslouží na zmírnění dopadů levného dovozu ukrajinských obilovin, rostoucích nákladů a klimatických změn. Evropská komise (EK) tak reaguje na požadavky unijních států. Aktuálně si mezi sebe Polsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko a Bulharsko rozdělí 100 mil. EUR, které mohou posloužit na kompenzace zemědělců v zemích, které bezprostředně sousedí s Ukrajinou a kde v posledních měsících měli problémy s odbytem vlastních produktů kvůli levnějš ...