3. květen 2023
3
květen

Veřejná konzultace EFSA k návrhu vědeckého stanoviska k hornímu tolerovatelnému příjmu vitaminu D, včetně odvození konverzního faktoru pro kalcidiol monohydrát

 

https://bezpecnostpotravin.cz/verejna-konzultace-efsa-k-navrhu-vedeckeho-stanoviska-k-hornimu-tolerovatelnemu-prijmu-vitaminu-d-vcetne-odvozeni-konverzniho-faktoru-pro-kalcidiol-monohydrat/

Vydáno: 3. 5. 2023
Autor: KM EFSA

 

Foto: Shutterstock

Oddělení EFSA pro výživu a inovace v potravinách zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k přípustné horní hranici příjmu vitaminu D, včetně odvození konverzního faktoru pro kalcidiol monohydrát. Tento dokument přehodnocuje bezpečnost užívání vitaminu D a uvádí revidované hodnoty horního tolerovatelného příjmu (UL) a konverzní faktor pro kalcidiol monohydrát.

Zúčastněné strany se vyzývají, aby předložily své připomínky do 5. června 2023.

Návrhu dokumentu vč. příloh najdete na portálu EFSA Connect.

Zdroj: EFSA

2. květen 2023
2
květen

Echo č.1-2/2023

 

https://www.tc.cz/cs/novinky/vyslo-echo-c-1-2-2023

Vyšlo Echo č.1-2/2023

Publikováno: 2.5.2023

Vyšlo Echo č.1-2/2023

První vydání časopisu Echo v tomto roce se stručně vrací k českému předsednictví v Radě EU, přináší informace o úspěšných českých inovátorech v zemědělsko-potravinářském sektoru a rekapituluje první dva roky implementace nepřímých akcí v části štěpení programu Euratom.

V tomto vydání se také dozvíte, proč se právě půda stala těžištěm jedné z evropských misí nebo jak jsou energeticky a environmentálně šetrná řešení a opatření aplikována v prostředí velké výzkumné infrastruktury ELI Beamlines.

Tradičně nechybějí ani analytické články, tentokrát věnované výstupům výzev ERA 2021 a 2022 v programu Horizont Evropa a analýze publikací vzniklých z projektů 7. RP a programu H2020, na kterou navazuje tematicky příloha tohoto čísla časopisu.
 

Časopis je k dispozici níže nebo také v listovací formě v sekci Publikace.

2. květen 2023
2
květen

Hmyz v potravinách. Jak je to možné?

  https://bezpecnostpotravin.cz/hmyz-v-potravinach-jak-je-to-mozne/ Vydáno: 2. 5. 2023 Autor: SZPI   Foto: Shutterstock Informace SZPI – V poslední době se setkáváme s šířením celé řady zavádějících informací na téma hmyzu a jeho „tajného“ přidávání do běžných potravin, což údajně může vést i k ohrožení zdraví spotřebitele. Pravdou je, že určité druhy hmyzu jsou na trhu zcela legálně, protože Evropská komise nedávno schválila několik nařízení povolujících jejich uvádění na trh jako nové potraviny. SZPI v tuto chvíli nemá žádné konkrétní informace o tom, že by byl hmyz do potravin přidáván nelegálně tak, aby o tom spotřebitel nevěděl a aby jeho konzumace představovala jakékoliv riziko pro lidské zdraví. K dnešnímu dni mohou být na trh uváděny pouze níže uvedené konkrétní druhy a formy hmyzu. Jedná se o: zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího (Acheta domesticus)[1] částečně odtučněný prášek z cvrčka domácího (Acheta domesticus)[2] zmrazené, sušené a práškové formy druhu saranče stěhovavá (Locusta migratoria)[3] sušené larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor)[4] zmrazené, sušené a práškové formy ...