Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
V současné době probíhá přijímání návrhů do druhé výzvy EIT pro inovace v potravinářství pro rok 2023, která bude mít uzávěrku 13. dubna 2023.
Cílem výzvy EIT Food Open Innovation Call 2023 je urychlit inovace, které povedou k pozitivním změnám v potravinovém systému. Hledáme potravinářské, inovativní projekty, které přinesou na trh nové produkty, zavedou nové a vylepšené obchodní postupy a služby a dosáhnou:
Zdravějšího života prostřednictvím potravin
Potravinového systému s co nejnižší produkcí skleníkových plynů
Plně transparentní, spravedlivý a odolný potravinový systém
Další podrobnosti o požadavcích výzvy naleznete v pokynech k výzvě.
V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat: EIT Food Hub Česko
Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-pesticidu-2022-nejbezpecnejsi-potraviny-z-cr-a-eu-riziko-predstavuji-treti-zeme/
Vydáno: 8. 3. 2023
Autor: SZPI
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři 800–1000 vzorků potravin ročně. V roce 2022 inspektoři odebrali celkem 834 vzorků potravin, z toho 126 původem z ČR, 398 z EU a 260 z tzv. třetích zemí (země mimo EU). U 72 vzorků nebyla země původu uvedena.
Zdaleka nejnižší podíl potravin s nadlimitní přítomností pesticidů nebo s přítomností nepovolených pesticidů rozbory potvrdily u potravin původem z ČR a EU, v obou případech jde cca o 1,5 % z hodnocených vzorků. Nejvyšší podíl nevyhovujících vzorků rozbory potvrdily u potravin ze třetích zemí, a to celkem 25,8 % z hodnocených vzorků.
Výsledek potvrzuje dlouhodobá zjištění SZPI, kdy zejména u potravin původem z jihovýchodní Asie je zjišťován vysoký podíl potravi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/registrace-do-11-letni-akademie-bfr-pro-hodnoceni-a-komunikaci-rizik-jiz-jen-do-19-brezna/
Vydáno: 8. 3. 2023
Autor: KM EFSA
Rádi bychom vám připomněli uzávěrku přihlášek na naši mezinárodní letní akademii, která se bude konat v termínu od 26. června až 7. července 2023 v Berlíně.
Kurz je určen pro pracovníky veřejných organizací zabývajících se bezpečností potravin a krmiv, kteří již mají zkušenosti s analýzou hodnocení rizik. Účastníci získají hlubší znalosti v oblasti analýzy hodnocení rizik a opatření pro komunikaci o rizicích. Kurz povedou vysoce kvalifikovaní a zkušení vědci z německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR) nebo partneři s hlubokými a dlouholetými zkušenostmi v oblasti hodnocení chemických nebo mikrobiálních rizik a komunikace o rizicích. Proto je tato letní akademie BfR od profesionálů pro profesionály.
Přihlášky podávejte do 19. března 2023. Více informací a odkaz na přihlášku naleznete zde: https://www.bfr-akademie.de/english/events/bsa-2023.html.
První letní akademie BfR se konala v roce 2012. Za posledních 10 let se tohoto odborného školení zúčastnilo více než 1000 účastníků z více než ...