10. březen 2023
10
březen

Druhý termín výzvy k předkládání návrhů na inovace 2023

 

 
Vydáno: 8. 3. 2023
Autor: EIT Food Hub Česko

 

Foto: EIT Food

 

V současné době probíhá přijímání návrhů do druhé výzvy EIT pro inovace v potravinářství pro rok 2023, která bude mít uzávěrku 13. dubna 2023.

Cílem výzvy EIT Food Open Innovation Call 2023 je urychlit inovace, které povedou k pozitivním změnám v potravinovém systému. Hledáme potravinářské, inovativní projekty, které přinesou na trh nové produkty, zavedou nové a vylepšené obchodní postupy a služby a dosáhnou:

  • Zdravějšího života prostřednictvím potravin
  • Potravinového systému s co nejnižší produkcí skleníkových plynů
  • Plně transparentní, spravedlivý a odolný potravinový systém

Další podrobnosti o požadavcích výzvy naleznete v pokynech k výzvě.

V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat: EIT Food Hub Česko

Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

 

Zdroj: EIT Food

10. březen 2023
10
březen

Kontroly pesticidů 2022: nejbezpečnější potraviny z ČR a EU, riziko představují třetí země

  https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-pesticidu-2022-nejbezpecnejsi-potraviny-z-cr-a-eu-riziko-predstavuji-treti-zeme/ Vydáno: 8. 3. 2023 Autor: SZPI   Foto: Shutterstock Tisková zpráva SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři 800–1000 vzorků potravin ročně. V roce 2022 inspektoři odebrali celkem 834 vzorků potravin, z toho 126 původem z ČR, 398 z EU a 260 z tzv. třetích zemí (země mimo EU). U 72 vzorků nebyla země původu uvedena. Zdaleka nejnižší podíl potravin s nadlimitní přítomností pesticidů nebo s přítomností nepovolených pesticidů rozbory potvrdily u potravin původem z ČR a EU, v obou případech jde cca o 1,5 % z hodnocených vzorků. Nejvyšší podíl nevyhovujících vzorků rozbory potvrdily u potravin ze třetích zemí, a to celkem 25,8 % z hodnocených vzorků. Výsledek potvrzuje dlouhodobá zjištění SZPI, kdy zejména u potravin původem z jihovýchodní Asie je zjišťován vysoký podíl potravi ...

10. březen 2023
10
březen

Registrace do 11. letní akademie BfR pro hodnocení a komunikaci rizik již jen do 19. března!

  https://bezpecnostpotravin.cz/registrace-do-11-letni-akademie-bfr-pro-hodnoceni-a-komunikaci-rizik-jiz-jen-do-19-brezna/   Vydáno: 8. 3. 2023 Autor: KM EFSA   Rádi bychom vám připomněli uzávěrku přihlášek na naši mezinárodní letní akademii, která se bude konat v termínu od 26. června až 7. července 2023 v Berlíně. Kurz je určen pro pracovníky veřejných organizací zabývajících se bezpečností potravin a krmiv, kteří již mají zkušenosti s analýzou hodnocení rizik. Účastníci získají hlubší znalosti v oblasti analýzy hodnocení rizik a opatření pro komunikaci o rizicích. Kurz povedou vysoce kvalifikovaní a zkušení vědci z německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR) nebo partneři s hlubokými a dlouholetými zkušenostmi v oblasti hodnocení chemických nebo mikrobiálních rizik a komunikace o rizicích. Proto je tato letní akademie BfR od profesionálů pro profesionály. Přihlášky podávejte do 19. března 2023. Více informací a odkaz na přihlášku naleznete zde: https://www.bfr-akademie.de/english/events/bsa-2023.html. První letní akademie BfR se konala v roce 2012. Za posledních 10 let se tohoto odborného školení zúčastnilo více než 1000 účastníků z více než ...