Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-16-tyden-2023/
Vydáno: 2. 5. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 16. týdnu 2023: 17. 4. – 23. 4. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
21/04/2023
Rakousko
Bacillus cereus v hotovém pokrmu
Rakousko
19/04/2023
Francie
detekce Salmonella v suchém ...
https://bezpecnostpotravin.cz/test-sterilovanych-okurek-2023/
Vydáno: 2. 5. 2023
Autor: Spotřebitelská organizace dTest
Foto: MZe
Test spotřebitelské organizace dTest – Načasování testu sterilovaných okurek přineslo jednu nemilou náhodu. Sotva jsme sklenice odevzdali do laboratoře, začaly prosakovat zprávy o potížích s výrobou okurek Znojmia. Ty v našem výběru samozřejmě nesměly chybět, a tak doufáme, že pro ně výsledek našeho zkoumání nebude závěrečným vysvědčením. A kdyby byl, nevedly si špatně.
Zavařené nakládané okurky patří k nejoblíbenějším druhům konzervované zeleniny a řada domácností si je i sama připravuje. Abychom zjistili, zda se dá spolehnout i na ty kupované, zorganizovali jsme nezávislý test sterilovaných okurek. Do laboratoře jsme vyslali celkem 17 vzorků okurek ve sladkokyselém nálevu. Jako obvykle se v našem výběru objevily výrobky privátních i známých značek, včetně okurek Znojmia, o kterých se v posledních měsících mluví v souvislosti s ukončením výroby v České republice. Pro test jsme si vybrali okurky větší velikosti o délce okolo 7 až 9 cm.
Chuť a vzhled napoví
Testování sterilovaných okurek je založeno pře ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-prozkoumaji-jak-se-v-jidle-pri-rozvozu-mnozi-bakterie/
Vydáno: 2. 5. 2023
Autor: Mendelova univerzita v Brně
Zdroj: mendelu.cz
Informace Mendelovy univerzity v Brně – Obliba donáškových služeb mezi lidmi v posledních letech roste. Rozvoz nabízí stále více restaurací, které začaly s přepravou jídla například už v době pandemických omezení. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s kolegy z Veterinární univerzity Brno rozhodli prozkoumat, jakým způsobem se při převozu a následném chladnutí množí v jídle vybrané bakterie. Zvolené mikroorganismy totiž lidem mohou způsobit i vážné zdravotní problémy.
Vědci se zaměřili na bakterie Clostridium perfringens a Bacillus cereus, které vytvářejí spory. Důvodem je to, že zatímco většina mikroorganismů nepřežije tepelné zpracování, spory mu dokážou odolat. „Jestliže se dostanou do zóny pod 60 stupňů Celsia, začínají spory klíčit, vegetativní formy se množí a můžou dosáhnout takzvané infekční dávky. Vzniklé toxiny pak člověku můžou způsobit různá onemocnění,“ řekla vedoucí výzkumu za MENDELU Olga Cwiková.
Teplota pokrmů by se proto m ...