13. březen 2023
13
březen

Proti superbakteriím nastupují syntetické peptidové nanosítě

  https://bezpecnostpotravin.cz/proti-superbakteriim-nastupuji-synteticke-peptidove-nanosite/ Aktualita Gate2Biotech – Výzkumníci National University of Singapore (NUS) vyvinuli syntetické peptidové nanosítě, které lze použít při léčbě hyperrezistentních bakteriálních infekcí, u nichž selhávají i poslední použitelná antibiotika. Lapací sítě jsou v přírodě běžné jako součást imunity. Fungují u mnoha různých druhů, včetně lidí. Obvykle je tvoří peptidové řetězce, které se uvolňují z buněk za přítomnosti patogenů a rychle se samovolně poskládají do podoby nanosítí. Tyto nanosítě polapí cizorodé bakterie, které jsou pak více zranitelné dalšími antimikrobiálními prostředky. Vědci již dříve zkoumali možnost využití syntetických biomimetických nanosítí jako nového nástroje pro boj s rezistentními infekcemi. Většina studií ale skončila u krátkých nanofibril, které se sice připojí k povrchu bakterií, ale zásadně neomezí jejich pohyb. Rovněž obvykle nebylo možné ovládat tvorbu těchto nanofibril. Výzkumný tým, který vedla Pui Lai Rachel Ee, vytvořil krátké peptidy typu beta-hairpin, které se samovolně skládaj ...

10. březen 2023
10
březen

Hlášení v systému RASFF: 9. týden 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-9-tyden-2023/ Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 9. týdnu 2023: 27. 2. – 5. 3. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.     Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku     Potraviny   03/03/2023 Francie  detekce Salmonella Enteritidis v kuřecích stehnech   03/03/2023 Německo  nepovolená nová složka potravin nového typu kanabidiol (CBD) v bonbonech ...

10. březen 2023
10
březen

Omezování plastů ve stravovacích službách z pohledu hygienika – odpovědi na časté dotazy veřejnosti

  https://bezpecnostpotravin.cz/omezovani-plastu-ve-stravovacich-sluzbach-z-pohledu-hygienika-odpovedi-na-caste-dotazy-verejnosti-2/ Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) podporuje trend omezování nadbytečného používání plastů. Stále platí, že pro kontakt s potravinami, i z hlediska hygienických požadavků, jsou nejvhodnější klasické materiály jako je sklo, keramika, porcelán a kvalitní nerezová ocel. HSHMP obdržela množství dotazů k problematice omezování jednorázových obalů a plastů, ze kterých vyplývá, že mezi spotřebiteli i provozovateli podniků je mnoho nejasností, co je, a co není v souladu s platnou legislativou. Pro usnadnění orientace v problematice uvádíme nejčastější dotazy a odpovědi.  Dotaz: Je legislativně zakázáno nalévání nápojů do zákazníkem přinesených nádob nebo opakovaně naplnit jednorázový kelímek? Odpověď: Platná legislativa žádný zákaz nalévání do přinesených nádob zákazníkem ani opětovné plnění jednorázového kelímku v držení zákazníka nezakazuje. Nicméně provozovatel stánku nebo restaurace musí mít k takové činnosti vytvořeny podmínky, které musí zajistit, aby uvedené nádoby nekontaminovaly jeho provozovnu a vydávané n ...