2. březen 2023
2
březen

Pokyny k předávání výsledků do databáze RIV pro rok 2023

https://www.tacr.cz/pokyny-k-predavani-vysledku-do-databaze-riv-pro-rok-2023/ 

 Na základě zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací) vzniká všem příjemcům podpory povinnost zanést údaje do informačního systému výzkumu, vývoje a inovací. 

TA ČR stanovuje termín pro předání výsledků za rok 2022 nejpozději do 28. 4. 2023. Tento termín byl zvolen z důvodu procesu kontroly zaslaných dodávek dat tak, aby je bylo možné včas připravit a odeslat do termínu stanoveného zákonem č. 130/2002 Sb.

Podmínky pro předávání údajů do RIV v roce 2023 naleznete v dokumentu na webových stránkách IS VaVaI ZDE.

Hlavní řešitelé projektů řešených v roce 2022 byli o této skutečnosti informování prostřednictvím e-mailu. Pokud Vám e-mail nebyl doručen, kontaktujte, referenta Vašeho projektu z důvodu chybné e-mailové adresy. 

2. březen 2023
2
březen

Máte dostatek jódu? V březnu má tento prvek svůj světový den. Proč se bez něj neobejdeme?

https://bezpecnostpotravin.cz/mate-dostatek-jodu-v-breznu-ma-tento-prvek-svuj-svetovy-den-proc-se-bez-nej-neobejdeme/  Vydáno: 2. 3. 2023 Autor: SZÚ   Foto: Shutterstock Informace SZÚ – 6. března si pravidelně připomínáme Světový den jódu, prvku, který má pro lidský organismus tak zásadní význam, že si rozhodně svůj světový den zaslouží. Jód je zcela nezbytný pro optimální tělesný a duševní vývoj každého z nás. Podílí se na udržení fyzické i duševní kondice a celkového zdraví.Jód hraje klíčovou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy. Tyto hormony pak ovlivňují nejen růst organismu, ale i funkci většiny orgánů, včetně našeho mozku, nervů, svalů či pohlavní soustavy. Jak poznáme, že nám tento prvek schází? Pokud naše tělo nemá dostatek jódu, dochází ke snížení funkce štítné žlázy. Štítná žláza se snaží při nedostatku vychytávat více jódu, a proto se zvětšuje. Vzniká tzv. struma, i když to nemusí být u každého. Nedostatek jódu  se  projevuje otoky očních víček,  změnou  kvality a padáním vlasů, které jsou tvrdé, ježaté, zvýšenou únavou bez příčiny (i po spánku a odpočinku), zpomaleným myšlením, zhoršením paměti a soustředění, zpomalením srdečního t ...

2. březen 2023
2
březen

Varování SZPI spotřebitelům: kuřecí maso se salmonelou v tržní síti

https://bezpecnostpotravin.cz/varovani-szpi-spotrebitelum-kureci-maso-se-salmonelou-v-trzni-siti/ Vydáno: 2. 3. 2023 Autor: SZPI   Foto: SZPI Foto: SZPI     Tisková zpráva SZPI – V rámci průběžných intenzívních kontrol bezpečnosti potravin Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nebezpečnou potravinu s názvem: „KUŘE A KVALITA BEZ DROBU KURCZAK ČERSTVÉ DĚLENĚ DRUBEŽI MASA“, označení šarže: 20230211, datum použitelnosti: 19.02.2023, výrobce: Firma KABANOS, Kojs Miroslaw i Johanna Kojs – Kowalczyk sp.j., ul. Spóldzielców 1, 34-480 Jablonka, země původu: Polsko. Laboratorní analýza u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella. Inspekce předmětnou šarži potraviny odebrala v síti společnosti JIP východočeská, a.s. Vzhledem ke skutečnosti, že výrobek byl označen údajem „Datum použitelnosti do: 19.02.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv. Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce a v ...