Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-zemedelstvi-kontroly-dovozoveho-obili-jsou-detailni-rozbory-odhali-pritomnost-vice-nez-400-latek/
Vydáno: 17. 4. 2023
Autor: Ministerstvo zemědělství
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Intenzivnější kontroly dovozu obilovin i dalších zemědělských komodit z Ukrajiny jsou velmi detailní. Laboratorní testy dosud neprokázaly v žádném vzorku přítomnost zakázaných látek. S ohledem na zvýšený tranzit obilovin přes EU však bude Česká republika v intenzivních kontrolách pokračovat.
„Před necelými dvěma týdny jsem rozhodl o intenzivnějších kontrolách dovozu především obilovin z Ukrajiny, a to jak pro krmné, tak potravinářské účely. Zásadní je pro mě ochrana zdraví spotřebitelů, kontroly obilovin určených pro potravinářské účely jsou proto velmi detailní. V laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce se u každého vzorku dělá rozbor na přítomnost více než 400 zbytků účinných látek. Jde především o testy na přítomnost mykotoxinů nebo reziduí pesticidů, u všech vzorků ale testujeme i to, zda neobsahují těžké kovy jako olovo nebo kadmium,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).
Česká republika je v& ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-14-tyden-2023/
Vydáno: 14. 4. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 14. týdnu 2023: 3. 4. – 9. 4. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
07/04/2023
Itálie
vysoká hladina rtuti v mraženém mečounovi
Španělsko
07/04/2023
Polsko
tilmicosin v hově ...
https://bezpecnostpotravin.cz/v-souvislosti-s-dalsim-pripadem-zachytu-bakterii-druhu-legionella-pripominame-nase-souhrnne-informace-k-problematice/
Vydáno: 14. 4. 2023
Autor: SZÚ
Ilustrační foto: MZe
Středočeští hygienici aktuálně informují o výskytu legionelózy v Kolíně, případu si všímají i média. Relativně nedávno, na konci března, na výskyt bakterie druhu Legionella v málo ohřívané vodě upozornila také televize Nova. Šlo o případ na Liberecku.
V obou případech z poslední doby reportáže zmiňují souvislost s nedostatečným ohřevem vody kvůli šetření energiemi. Na možnost takových důsledků jsme upozorňovali už na začátku topné sezóny a jistě neuškodí zopakovat fakta.
Pokud je teplota teplé vody udržována pod 45 °C, ve vodě významně narůstá riziko množení bakterií druhu Legionella, které způsobují tzv. legionářskou nemoc. Teplota vody v jakémkoli typu zásobníku by se měla ideálně pohybovat kolem 50 až 60 °C, s možností přihřátí nad 70 °C, při které bakterie Legionella hynou.
Není vhodné příliš snižovat teplotu vody v bojleru, zvláště pokud není jasné, v jakém stavu jsou rozvody. Důležitá je totiž i mikrob ...