23. červen 2023
23
červen

ANSES: Poznatky o nových druzích bakterií rodu Brucella

https://bezpecnostpotravin.cz/anses-poznatky-o-novych-druzich-bakterii-rodu-brucella/ Vydáno: 23. 6. 2023 Autor: ANSES, KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-768x436.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-1536x871.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-2048x1162.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="581" class="wp-image-42915" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock Informace Francouzského úřadu pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) – V posledních letech bylo učiněno mnoho objevů o bakteriích rodu Brucella: byly objeveny nové druhy, jiné, již známé druhy, byly zjištěny u zvířat, o nichž nebylo známo, že jsou nositeli těchto bakterií, a v západní Evropě se objevují druhy, jako je Brucella canis. Mohou se tyto bakterie přenášet na člověka? Kterých živočišných druhů se týkají? Jak lze tyto bakterie od sebe odlišit? Na tyto otázky se zaměřil evr ...

23. červen 2023
23
červen

Jak se zařídit a na co nezapomenout v letních vedrech, aby nedošlo k poškození zdraví

https://bezpecnostpotravin.cz/jak-se-zaridit-a-na-co-nezapomenout-v-letnich-vedrech-aby-nedoslo-k-poskozeni-zdravi/ Vydáno: 23. 6. 2023 Autor: HSHMP https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-300x194.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-768x496.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-1536x992.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-2048x1323.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="661" class="wp-image-42865" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock Doporučení HSHMP – Každý ví, že v horkých letních dnech je třeba dostatečně pít, v poledních hodinách se chránit před přímým slunečním svitem a nosit lehké vzdušné oblečení. Přesto každoročně v letních dnech záchranná služba sváží jednoho „zapomnětlivce“ za druhým do nemocnic s diagnózou přehřátí, úpal či úžeh… Někdo opravdu zapomene, častěji ale spoléháme, že „dnes to ještě zvládnu“ nebo „dnes ani není takové horko“, případně „chvilka na slunci ...

22. červen 2023
22
červen

Skákající geny pomáhají rostlinám s adaptací na extrémní podmínky

https://bezpecnostpotravin.cz/skakajici-geny-pomahaji-rostlinam-s-adaptaci-na-extremni-podminky/ Vydáno: 23. 6. 2023 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DNA_modra_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DNA_modra_orez-768x423.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DNA_modra_orez-1536x846.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DNA_modra_orez-2048x1128.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="564" class="wp-image-41268" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock Informace portálu Gate2Biotech – Skákající geny čili transpozony, jsou sekvence DNA, které dovedou kopírovat samy sebe a skákat tím mezi různými oblastmi genomu, podle nového výzkumu podstatně přispívají k adaptacím rostlin na náročné situace. Japonští badatelé Okinawa Institute of Science and Technology (OIST) a Center for Sustainable Resource Science, RIKEN zjistili, že modelová rostlina huseníček rolní (Arabidopsis thaliana) exprimuje tisíce hybridních sekvencí, které spojují běžné ...