Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/ukazte-co-vite-o-trideni-odpadu-na-dni-recyklace-21-brezna/
Žáky základních škol i veřejnost zveme do našeho muzea na Den recyklace, který proběhne v úterý 21. března 2023.
Dopolední dílny s recyklační tematikou jsou určeny pro objednané třídy základních škol a v tuto chvíli jsou již všechny termíny rezervovány. Odpoledne se budeme věnovat vám, návštěvníkům muzea. Od 13 do 16 hodin se můžete v každou celou hodinu zúčastnit krátkého lektorského programu na téma třídění odpadů a jejich využití jako druhotné suroviny. Uvedeme vás do vzdělávacího koutku EKO-KOMu a naši edukátoři vám rádi zodpoví jakékoliv dotazy ohledně třídění odpadů.
Od 16 hodin zahraje Divadlo dětí Karlovy Vary pohádku O BALYnce, dobrém štěněti a TŘÍDĚ NÍzkých kamarádů.Ve stejný den bude na dané téma také zprovozněna hra s QR kódy umístěnými po našem muzeu.
Programy se uskuteční ve vzdělávacím koutku věnujícím se obalům, který je součástí expozice Gastronomie.
Den recyklace se celosvětově připomíná 18. března. Hlavním tématem a cílem této události je snaha o záchranu šesti primárních světových zdrojů: vody, ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zprava-z-unorovych-kontrol-prazskych-hygieniku-v-podnicich-stravovacich-sluzeb/
Aktualita HSHMP – Upatlaný, umaštěný gril nebo kuřecí maso skladované v kuchyni při pokojové teplotě se do správné hygienické praxe v žádném případě nepočítají.
Na kontrolní obhlídku hned 189 provozoven poskytujících stravovací služby se v měsíci únoru 2023 zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“). V téměř devatenácti procentech kontrol se hygienici na místě setkali s nesprávnými až přímo nepřípustnými postupy. Za 30 nejzávažnějších pochybení uložili finanční sankce ve výši 150 100,- Kč. Do 22 podniků hygienici vyrazili na základě veřejností zaslaných podnětů. Ty se ponejvíce týkaly nedostatečné provozní hygieny a značení alergenů.
Detailnější strukturu kontrolovaných provozoven a škálu zjištěných závad přibližují grafy 1 a 2.
Graf č. 1
Zdroj: HSHMP
Graf č. 2
Zdroj: HSHMP
A co hygieniky v únoru v pražských podnicích stravovacích služeb nejvíce „překvapilo“? Tak například pohled na v kuchyni skladované kuřecí maso v papírové krabici. V kuchyni přitom panovala pokojová teplota. Takové ...
https://bezpecnostpotravin.cz/verejna-konzultace-k-navrhu-vedeckeho-stanoviska-efsa-k-hodnoceni-zdravotniho-rizika-uhlovodiku-mineralniho-oleje-v-potravinach/
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska, které se týká aktualizace dřívějšího hodnocení zdravotního rizika pro evropské spotřebitele v souvislosti s přítomností uhlovodíků minerálního oleje (MOH) v potravinách.
Z doposud provedeného hodnocení předběžně vyplývá, že nasycené uhlovodíky minerálního oleje (MOSH) nepředstavují pro evropského spotřebitele zdravotní riziko a že některé látky ze skupiny aromatických uhlovodíků minerálního oleje (MOAH) mohou pro člověka představovat zdravotní riziko.
Zájemci jsou vyzváni k zaslání svých písemných připomínek k návrhu stanoviska EFSA, a to do 30. dubna 2023.
Veškeré informace k veřejné konzultaci a elektronický formulář pro zaslání připomínek naleznete na internetových stránkách EFSA.
Uhlovodíky minerálního oleje (MOH) zahrnují širokou škálu chemických sloučenin získávaných zejména destilací a rafinací ropy. Rozdělují se do dvou hlavních skupin označovaných jako MOSH (nasycené uhlovodíky mine ...