Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/studie-zkoumajici-umela-sladidla-v-souvislosti-s-rizikem-vzniku-rakoviny-a-kardiovaskularnich-nemoci.aspx
Autor: Centre of Research in Epidemiology and Statistic, University of Paris
Výsledky dvou populačních kohortových studií NutriNet-Santé
Potravinářský průmysl používá umělá sladidla v široké škále potravin a nápojů jako alternativu k přidaným cukrům, jejichž škodlivé účinky v souvislosti s rozvojem řady chronických onemocnění jsou již dobře známy.
O bezpečnosti těchto potravinářských přídatných látek (umělých sladidel) se vedou diskuse a zjištění, týkající se jejich role v etiologii různých onemocnění, jsou často rozporuplná. Negativní vliv těchto potravinářských aditiv na kardiovaskulární onemocnění a jejich karcinogenita se projevily v několika experimentálních studiích. Údaje z humánních studií však nebyly stále postačující a předchozí observační studie se soustředily pouze na uměle slazené nápoje.
Dvě rozsáhlé studie internetové kohorty NutriNet-Santé, publikované v loňském roce, byly založeny za účelem zkoumání vztahů mezi výživou a zdravím – konkrétně souvislostí mezi konzumací umělých sladidel a rizikem vzniku rakoviny ...
https://www.tacr.cz/metodika-vysledku-specifikace-pozadavku-poskytovatele-na-vysledky-vav/
Technologická agentura ČR zpracovala metodický dokument “Specifikace požadavků poskytovatele na výsledky VaV”. Dokument má sloužit zejména jako podpůrný materiál pro uchazeče a příjemce ve veřejných soutěžích, výzvách a veřejných zakázkách ve výzkumu, vývoji a inovacích, dále pro hodnotitele, interní pracovníky TA ČR a zástupce resortů, kteří se podílejí na realizaci resortních potřeb v programech veřejných zakázek.Je účinný od 3. 1. 2023 a je závazný pro všechny výsledky dosažené za podpory TA ČR po 3. 1. 2023. Tyto výsledky budou TA ČR uznány pouzev případě, že budou splňovat podmínky dle této metodiky.
Účelem tohoto dokumentu je upřesnit oficiální definice druhů výsledků uvedené v příloze Metodiky hodnocení výzkumných organizací a programů účelové podpory výzkumu, vývoje a inovací (dále též Metodika 17+). Oficiální definice druhů výsledků uvedené v příloze Metodiky hodnocení výzkumných organizací a programů účelové podpory výzkumu, vývoje a inovací nepostihují všechny rysy jednotlivých druhů výsledků a v některých případech mohou mít i různý výklad ...
https://www.cz-test.cz/clanek/nejvetsi-vinarska-kauza-v-bordeaux-falsovani-stoleti
Ve Francii se chýlí ke konci soud s pěticí obžalovaných v případu, který je považován za jednu z největších kauz s falšováním vína v historii vinařské země. Podle prokuratury se obžalovaní podíleli na obřím podvodu, kdy prodávali tisíce hektolitrů dovezeného levného vína ze Španělska v lahvích s etiketami známých vinařských podoblastí Bordeaux jako jsou Saint-Émilion, Pomerol, Saint-Julien nebo Margaux.
Na nesrovnalosti ohledně prodeje vín přišli berní úředníci a policie pak začala rozplétat příběh, který sahá až do roku 2013. Tehdy měly vinice v Bordeaux kvůli nepříznivému počasí nevalnou úrodu a nedostatek hroznů se rozhodl obchodní ředitel vinařství Celliers Vinicoles du Blayais Michel Gilin nahradit dovezeným vínem ze Španělska.
V následujících dvou letech putovalo do Francie ve více než 130 cisternových autech skoro 35 000 hektolitrů levného španělského stolního vína, které se lahvovalo jako víno z oblasti Bordeaux. Víno v hodnotě jednoho až dvou eur (24 až 48 Kč) za láhev se tak prodávalo až za 20 eur (480 Kč) a podvodné značení vyneslo obžalovaným celkem přes jeden milion eur (24 milionů Kč ...