13. březen 2023
13
březen

Antibiotika jsou nenahraditelná, ale ztrácí účinky. Co bude dál?

  https://bezpecnostpotravin.cz/antibiotika-jsou-nenahraditelna-ale-ztraci-ucinky-co-bude-dal/ Aktualita Ministerstva zdravotnictví – K možnosti vývoje nových antibiotik či jejich alternativ se v rozhovoru vyjadřuje lékař Jan Strojil. V posledních letech se do popředí médií stále více dostává problematika tzv. antibiotické rezistence, neboli ztráty léčivých účinků antibiotik. Studie prozrazují, že v roce 2050 by tento fenomén mohl zabíjet více lidí než rakovina. Jak je možné situaci řešit? Prozrazuje odborník. Vaší specializací je farmakologie a infekční lékařství. Máte tedy přehled také o vývoji nových antibiotik. Využíváme v ČR nějaká vyvinutá z posledních let? Téměř vůbec, je jich málo a šetříme si je. Statistiky ukazují, že přes 99 % u nás běžně používaných antibiotik je z minulého století, řada z nich je starších padesáti let. To je velmi nečekané. Proč tomu tak? Jedním z důvodů je, že byla tak dobrá, že nová dlouho nebyla potřeba. Bakterie se však vyvíjejí a vznikají rezistentní kmeny, na něž pak antibiotika nepůsobí. I proto je důležité držet tzv. rezervní antibiotika, která nám pomohou v případech, kdy ta původní z důvodu ...

13. březen 2023
13
březen

Antibiotika versus potraviny

  https://bezpecnostpotravin.cz/antibiotika-versus-potraviny/ Na první pohled by se mohlo zdát, že skladba jídelníčku v průběhu antibiotické léčby nebude hrát významnou roli, ale opak je pravdou. Jelikož spektrum antibiotických přípravků je velmi rozmanité, nelze všeobecně ukázat na potraviny a nápoje, jejichž konzumaci je třeba se vždy v době antibiotické léčby vyvarovat. Každé antibiotikum může být ovlivněno jinou složkou jídelníčku, která je schopna různými mechanizmy ovlivnit osud antibiotika v našem těle. Velmi často výsledkem vzájemného působení bývá snížení účinnosti léčby nebo zvýšení výskytu některého z nežádoucích účinků. Na co si dát z běžného jídelníčku pozor a u jakých antibiotických přípravků? Mléko a mléčné výrobky V průběhu terapie antibiotickými přípravky ze skupiny tetracyklinů (např. doxycyklin) a fluorochimolonů (např. ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin) by v jídelníčku měla být věnována pozornost mléku a mléčným výrobkům. Při současné konzumaci mléka a mléčných výrobků s některým zástupcem z výše uvedených antibiotik dojde ke snížení jeho vstřebání, a tím výrazně klesne účinnost léčby. V průběhu léčby není nutné mléko a mléčné výrobky úplně vy ...

13. březen 2023
13
březen

Proti superbakteriím nastupují syntetické peptidové nanosítě

  https://bezpecnostpotravin.cz/proti-superbakteriim-nastupuji-synteticke-peptidove-nanosite/ Aktualita Gate2Biotech – Výzkumníci National University of Singapore (NUS) vyvinuli syntetické peptidové nanosítě, které lze použít při léčbě hyperrezistentních bakteriálních infekcí, u nichž selhávají i poslední použitelná antibiotika. Lapací sítě jsou v přírodě běžné jako součást imunity. Fungují u mnoha různých druhů, včetně lidí. Obvykle je tvoří peptidové řetězce, které se uvolňují z buněk za přítomnosti patogenů a rychle se samovolně poskládají do podoby nanosítí. Tyto nanosítě polapí cizorodé bakterie, které jsou pak více zranitelné dalšími antimikrobiálními prostředky. Vědci již dříve zkoumali možnost využití syntetických biomimetických nanosítí jako nového nástroje pro boj s rezistentními infekcemi. Většina studií ale skončila u krátkých nanofibril, které se sice připojí k povrchu bakterií, ale zásadně neomezí jejich pohyb. Rovněž obvykle nebylo možné ovládat tvorbu těchto nanofibril. Výzkumný tým, který vedla Pui Lai Rachel Ee, vytvořil krátké peptidy typu beta-hairpin, které se samovolně skládaj ...