31. říjen 2022
31
říjen

Magnetičtí rostlinoboti mohou účinně odstraňovat nebezpečné látky

https://www.bezpecnostpotravin.cz/magneticti-rostlinoboti-mohou-ucinne-odstranovat-nebezpecne-latky.aspx     Informace organizace Gate2Biotech Biohybridní mikro/nanoroboti, kteří míchají biologické entity s umělými nanomateriály, mají velký potenciál pro biotechnologie. Obvykle používané postupy fyzikální „hybridizace“ způsobují problémy a poškozují biologické rozhraní, což komplikuje využití těchto technologií. Tým odborníků VŠCHT v Praze vytvořil pozoruhodné magnetické rostlinoboty, kteří dovedou odstraňovat z prostředí organofosfátový insekticid chlorpyrifos. Postupovali tak, že pěstovali kalus rostlinného pletiva na živném médiu, které obsahovalo feromagnetický materiál. Tento materiál, tedy oxid železa, pronikl do rostlinných buněk. Pro rostlinný kalus není toxický a poskytuje mu strukturální stabilitu. Takto vytvoření rostlinoboti mají růstovou rychlost 460 % a výtečnou účinnost při odstraňování chlorpyrifosu, která dosahuje 80 %. Výsledky výzkumu ukazují, že magnetičtí rostlinoboti mohou účinně odstraňovat i znečistění těžkými kovy. Zároveň představují zajímavou alternativu pro čištění vody. Badatelé rovněž prok ...

27. říjen 2022
27
říjen

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) k přístupu označování místa původu potravin ke dni 1. 7. 2023

 
 
Nařízení (EU) č. 1169/2011 stanoví, že spotřebitel nesmí být uváděn v omyl ohledně místa původu potraviny.

Foto: Shutterstock

Na trhu s potravinami se vyskytují případy, kdy potravina informací na etiketě naznačuje původ výrobku z určitého místa, avšak ve skutečnosti byla potravina vyrobena na jiném místě, o kterém není spotřebitel informován.

Více informací v příloze.

 

Příloha

Zdroj: SZPI

27. říjen 2022
27
říjen

Vědci chtějí zabránit falšování vína, pomůže UV otisk

https://www.bezpecnostpotravin.cz/vedci-chteji-zabranit-falsovani-vina-pomuze-uv-otisk.aspx   Výzkum prováděný vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pančování vína stejně jako uvádění nesprávného místa geografického původu přináší vinařům mnohamilionové ztráty. V současnosti přitom neexistuje jasná metoda, jak tyto problémy, které jsou i v českém prostředí běžné, rychle a účinně odhalovat. To se snaží změnit vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně pomoci metody tzv. UV otisku prstu, kterou už v minulosti úspěšně aplikovali na profilaci farmakologicky významných látek s cílem odhalit padělané šarže lékových přípravků. Metodu budou nyní zkoušet na vzorku 100 vín odrůdy Sauvignon z pěti zemí. V případě pozitivních výsledků budou analýzy rozšířeny na větší soubor vín, čítající až několik stovek vzorků. Na první pohled stejné vzorky potravin umí vědci rozeznat podle fluorescenčního záznamu. Technologie je postavená na jednoduchém principu, kterému se říká spektrální charakteristika vzorku. „Vzorek prosvítíme UV zářením a vyvoláme tak celou řadu zajímavých fotochemických reakcí, které jsou pro daný vzorek specifické a po pár minutách je podl ...