1. listopad 2022
1
listopad

MŠMT přizpůsobí finanční limity na potraviny současnému vývoji

https://www.bezpecnostpotravin.cz/msmt-prizpusobi-financni-limity-na-potraviny-soucasnemu-vyvoji.aspx   Tisková zpráva MŠMT MŠMT umožní školním jídelnám, aby mohly navýšit platby za stravování. Ty mají kopírovat významné navýšení cen vstupných potravin a výrazné inflace. Jídelny tak budou moci nadále nakupovat kvalitní suroviny a zabezpečovat tím dodržování správného stravování všech dětí, žáků a studentů. Nové finanční limity by měly být platné od února příštího roku. V současné chvíli je tento materiál v meziresortním připomínkovém řízení. Navrhované opatření umožní zlepšovat kvalitu školních stravovacích služeb, a to zejména v provozech, kde není možné zabezpečit správné plnění takzvaného spotřebního koše nebo nákup kvalitních potravin z důvodu nemožnosti stanovit potřebnou výši stravného, která by kopírovala současné významné navýšení surovin. „Co se týče přílohy vyhlášky k limitům pro ceny potravin v rámci školních obědů, MŠMT připravilo navýšení horního limitu o 20 %, přičemž počítáme s její účinností od února příštího roku,“ upřesnil náměstek sekce vzdělávání a mládeže Jan Mareš a pokračoval: „Chceme, aby děti ...

1. listopad 2022
1
listopad

Nová položka v databázi NBT organismů – Rýže odolná vůči onemocnění BLB

 
 
Informace organizace BIOTRIN

Vědci z Missourské university vyvinuli s pomocí metody CRISPR-Cas9 rýži (Oryza sativa L.) rezistentní k onemocnění BLB (z angl. Bacterial leaf blight) způsobené bakterií Xanthomonas oryzae pv. Oryzae (Xoo) BLB je považováno za jedno z nejzávažnějších onemocnění rýže; v případě napadení rostliny během růstu mohou ztráty dosahovat až 70 %. 

Výzkumníci využili technologii CRISPR-Cas9 k zavedení mutací v promotorových oblastech transportních genů sacharózy (SWEET11, SWEET13 a SWEET14), jejichž exprese je nutná pro náchylnost k onemocnění BLB. Změny promotoru vedly ke ztrátě vazby TALes indukujících SWEET geny. Díky tomu rostlina získala široko-spektrální odolnost vůči chorobě zprostředkované Xoo. 

Více na: Rýže rezistentní k bakteriální chorobě BLB | BIOTRIN


Zdroj článku: BIOTRIN

1. listopad 2022
1
listopad

Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C

https://www.bezpecnostpotravin.cz/produkty-z-cerneho-rybizu-jako-vyznamny-zdroj-vitaminu-c.aspx   Článek publikovaný v časopise Výživa a potraviny 5/2022 Ilustrační fotografie (pixabay.com) Společnost pro výživu publikovala článek "Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C" v časopise Výživa a potraviny 5/2022. AbstraktMinoritní tuzemské druhy ovoce a prospěšné látky v nich obsažené jsou aktuálním tématem potravinářského výzkumu. Cílem této studie bylo porovnat obsah vitaminu C v meziproduktech a finálních výrobcích z černého rybízu společně s vybranými kvalitativními znaky (refraktometrická sušina, titrační kyselost). Byl analyzován soubor 13 vzorků a zjištěný obsah vitaminu C byl následující: 1020 ±78 mg/kg pro homogenát ovoce, 1102 ±31 mg/kg pro čerstvě vylisovanou šťávu, 651 ±103 mg/kg pro dřeň, 700 ±209 mg/kg pro koncentrát, 2,8 ±0,1 mg/kg pro nektar a 47,5 ±0,1 mg/kg pro džem. Nálezy vitaminu C odpovídaly způsobu a míře tepelného namáhání výrobků a byly přímo úměrné zjištěné titrační kyselosti (r = 0,871). Klíčová slova: vitamin C, černý rybíz, meziprodukty, finální produkty.  Celý článek "Produkty z černého rybízu jako významný zdroj ...