Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/ptaci-chripka-v-cr-aktualni-informace-2022.aspx
Aktuální informace Státní veterinární správy
Aktuality k nákazové situaci
29. 12. 2022Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha dnes potvrdilo výskyt vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1 v malochovu kura domácího v obci Kunčice pod Ondřejníkem v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. V chovu se původně nacházelo devět slepic. Chovatel 23. 12. nahlásil náhlý úhyn šesti z nich, přeživší kusy vykazovali klinické příznaky. Veterinární inspektoři na místě uskutečnili šetření, nařídili předběžná opatření a odeslali vzorky k vyšetření. Zbývající tři kusy byly v průběhu vánočních svátků v souladu s legislativou utraceny. Okolo ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření. Jedná se o osmnácté ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky v ČR v letošním roce, od začátku prosince 2022 osmé.
16. 12. 2022V obci Rovečné v okrese Žďár nad Sázavou na Vysočině bylo poztvrzeno sedmé ohnisko ptačí chřipky (podzimní vlna nákazy). Protože chova ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-prosinec-2022.aspx
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
T-2 a HT-2 toxiny
T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a jsou produkovány některými plísněmi rodu Fusarium sp. Jejich obsah v obilovinách a výrobcích z nich je předmětem monitorování s cílem nashromáždit potřebná data pro úřad EFSA (maximální limity zatím nebyly stanoveny). EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU. Podle indikativních hodnot z uvedeného doporučení jsou navrženy ML (viz níže v ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/zoonotickych-onemocneni-a-epidemii-prenasenych-potravinami-v-eu-pribyva-pocty-ale-stale-nedosahuji-urovne-pred-pandemii.aspx
Výroční zpráva EFSA a ECDC o zoonózách v EU za rok 2021
V roce 2021 došlo v porovnání s předchozím rokem k celkovému nárůstu hlášených případů zoonóz a ohnisek nákaz z potravin, ale jejich úroveň je stále výrazně nižší než v předpandemických letech, vyplývá z nejnovější výroční zprávy EU One Health o zoonózách, kterou vydaly EFSA a ECDC.
Celkový pokles hlášených případů a ohnisek ve srovnání s předpandemickými roky pravděpodobně souvisí s opatřeními proti COVID-19, která byla v roce 2021 stále v platnosti. Mezi několik málo výjimek patří počet případů yersiniózy a počet ohnisek listeriózy z potravin, které překročily předpandemické úrovně.
Nejčastějším původcem ohniska nákazy z potravin byly bakterie rodu Salmonella, které se na celkovém počtu podílely z 19,3 % (773). Ohniska nákazy z potravin se od celkově hlášených případů onemocnění liší tím, že se jedná o události, při nichž se nejméně dvě osoby nakazí stejným onemocněním ze stejné kontaminované potraviny. Nejčastějším zdrojem ohnisek salmonelózy byla v ...