16. prosinec 2022
16
prosinec

Hlášení v systému RASFF: 48. týden 2022

https://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-48-tyden-2022.aspx Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 48. týdnu 2022: 28. 11. – 4. 12. 2022 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.     Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku                             Potraviny   02/12/2022 Itálie ...

16. prosinec 2022
16
prosinec

Ptačí chřipka v ČR; aktuální informace 2022

 https://www.bezpecnostpotravin.cz/ptaci-chripka-v-cr-aktualni-informace-2022.aspx Aktuální informace Státní veterinární správy Aktuality k nákazové situaci 16. 12. 2022V obci Rovečné v okrese Žďár nad Sázavou na Vysočině bylo poztvrzeno sedmé ohnisko ptačí chřipky (podzimní vlna nákazy). Protože chovatel zaznamenal zvýšený úhyn drůbeže, které navíc vykazovaly příznaky onemocnění, nahlásil tuto skutečnost SVS. V chovu se původně nacházelo 15 slepic a 7 kachen, došlo k úhynu 13 slepic a dvou kachen. Veterinární inspektoři provedli v chovu šetření, odebrali vzorky a odeslali je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. Ten potvrdil ptačí chřipku H5N1, na stanovení patogenity se v tuto chvíli čeká. Zbývající drůbež v chovu bude v souladu s legislativou utracena. Okolo ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření. 13. 12. 2022Státní veterinární správa (SVS) z důvodu přibývajících ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky v České republice vyhlašuje mimořádná veterinární opatření s celostátní působností. ...

15. prosinec 2022
15
prosinec

Akademie kvality: Vánoční pečení z kvalitních surovin

 https://www.bezpecnostpotravin.cz/akademie-kvality-vanocni-peceni-z-kvalitnich-surovin.aspx Na co se zaměřit při výběru surovin? Foto: Shutterstock Co je největší vánoční výzvou pro všechny svědomité hospodyňky? Přece poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví! Aby bylo vaše vánoční pečivo dokonalé, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience. Na co se tedy zaměřit při výběru následujících surovin? Máslo Základem většiny vánočních receptů a výborným nositelem chuti je kvalitní máslo. Nejinak je tomu i u cukroví nebo vánočky, kterým navíc dodává příjemnou vláčnost a jemnější chuť. Jedním z nejzásadnějších ukazatelů kvality másla je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 %. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí. MoukaJak zjistit, že jste si v obchodě zakoupili opravdu kvalitní mouku? Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by neměla překročit 15 %. To znamená, že by jeho hmotnost měla být v rozmezí 950 g – 1050 g. Těsto b ...