19. prosinec 2022
19
prosinec

Nejčastější dotazy – Ptačí chřipka, omezení venkovního chovu drůbeže

https://www.bezpecnostpotravin.cz/nejcastejsi-dotazy-ptaci-chripka-omezeni-venkovniho-chovu-drubeze.aspx

 

SVS zveřejnila odpovědi na nejčastější dotazy.

V souvislosti s mimořádnými veterinárními opatřením, kterými Státní veterinární správa (SVS) nařídila zákaz, resp. omezení venkovního chovu drůbeže, připravila SVS odpovědi na nejčastější otázky k této problematice i k ptačí chřipce v obecné rovině.

Zdroj: SVS

19. prosinec 2022
19
prosinec

Mikročástice s vitamíny mohou vylepšit běžné potraviny

https://www.bezpecnostpotravin.cz/mikrocastice-s-vitaminy-mohou-vylepsit-bezne-potraviny.aspx Informace portálu Gate2Biotech Mít dostatečný přísun vitamínu nemusí být úplně jednoduché. Nová technologie umožňuje smysluplně přidávat vitamíny do běžných jídel. Tým MIT vytvořil polymerové mikročástice s vitamínem A, které je možné přidat například do mouky. Přečkají skladování i vaření a dopraví svůj náklad do těla strávníka. Nedostatek vitamínu A může vést k závažným zdravotním komplikacím, například v imunitním systému. Může způsobit i slepotu. Pokud se přidává do potravin, nevydrží dlouho v aktivní formě a přínos z takového jídla je pak zcela zanedbatelný. Tým MIT, který vedla Ana Jaklenecová dokázal vitamín A ochránit takovým způsobem, že se z něj stal účinný přídavek do potravin. Jak říká Jaklenecová, vitamín A je velmi významná složka výživy. Zároveň má ale dost nestabilní molekulu. S kolegy chtěli vitamín A v aktivní formě dostat do potravin, jako jsou kostky bujónu nebo mouka, a zajistit, aby vydržel skladování i vaření tak, že zůstane biologicky aktivní a bude ...

16. prosinec 2022
16
prosinec

Nová položka v databázi NBT organismů – Pražman japonský s větší svalovinou

https://www.bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-databazi-nbt-organismu-prazman-japonsky-s-vetsi-svalovinou.aspx

Informace organizace BIOTRIN

V Japonsku byl s pomocí genových editací upraven pražman japonský. Jde o rybu, která je díky svému vzhledu, barvě a chutnému masu oblíbenou potravinou nejen v Asii, ale např. i v evropských středomořských státech.

Japonská společnost Regional Fish Co., Ltd. ve spolupráci s univerzitou a ministerstvy, vytvořila geneticky upraveného pražmana japonského tak, aby jeho svalovina rostla více než u jeho konvenčního protějšku. To se jim podařilo pomocí metody CRISPR/Cas9

Ve srovnání s nemodifikovanými rybami má GE pražman až o 20 % více masa při stejném množství potravy.

Genetické modifikace ryb mohou snížit náklady na farmový chov ryb a přispět k zajištění dostatku potravin pro rostoucí světovou populaci. V Japonsku byl GE pražman uveden na trh v říjnu 2021.

 
Další informace: Pražman japonský s větší svalovinou | BIOTRIN


Zdroj: BIOTRIN