Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/novy-pohled-na-puvod-symbiozy-rostlin-a-hlizkovych-bakterii/
Vydáno: 25. 9. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/vyzkum_kontrola_orez-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/vyzkum_kontrola_orez-768x456.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/vyzkum_kontrola_orez-1536x913.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/vyzkum_kontrola_orez-2048x1217.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="609" class="wp-image-71843" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V průběhu evoluce docházelo nejen k vývoji jedince, ale také k formování a upevňování komplexních vztahů mezi různými druhy. Jedním z nejpozoruhodnějších příkladů je symbióza rostlin s hlízkovými bakteriemi. Tyto bakterie umějí přeměňovat vzdušný dusík na formu, kterou rostliny mohou využívat pro svůj růst. Za běžných podmínek v půdě je ovšem tato přeměna energeticky náročná, jinak řečeno pomalá, což často vede k nedostatku dostupného dusíku. Některé rostliny, zejména luštěniny, si proto začal ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kataralni-horecka-ovci-aktualni-informace-k-9-9-2024/
Vydáno: 25. 9. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-768x441.jpg 768w" alt="" width="785" height="451" class="wp-image-71257" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Aktuality k nákazové situaci
24. 9. 2024V uplynulých dnech byla katarální horečka postupně potvrzena v dalších deseti chovech. Šest z nových ohnisek se nachází na území Ústeckého kraje, tři v Libereckém kraji a jedno v kraji Karlovarském.Nákaza byla potvrzena v chovu zhruba pěti desítek kusů skotu v Hoře Svaté Kateřiny na Mostecku, dále ve dvou spolu propojených hospodářstvích s celkem zhruba třiceti kusy skotu v Dolních Habarticích na Děčínsku. Ve stejném okrese, konkrétně v chovu devíti ovcí v Srbské Kamenici, se nachází čtvrté z nových ohnisek v Ústeckém kraji. Nejnovější dvě ohniska v Ús ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hygienicka-sluzba-a-spolecnost-infekcniho-lekarstvi-varuji-pred-sirenim-infekci-po-povodnich/
Vydáno: 24. 9. 2024
Autor: KHS Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m-300x182.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m-768x467.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m.jpg 1279w" alt="" width="1024" height="622" class="wp-image-49764" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva KHS Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj
V důsledku povodní a následné likvidace škod hrozí zvýšené riziko šíření řady infekčních chorob. O to větší význam má dodržování základních hygienických pravidel, a to i při úklidu poškozených domácností a veřejných budov.
“Cokoliv, co bylo v kontaktu s povodňovou vodou, může být zdrojem infekce. Objevit se mohou nejen žloutenka typu A, leptospiróza či bacilární úplavice, ale také další průjmová onemocnění, záněty ledvin či infekce kůže. Všechna znamenají dalš ...