Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/28-7-si-pripominame-svetovy-den-hepatitidy-letos-pod-heslem-je-cas-jednat/
Vydáno: 26. 7. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/WHO_hepatitida_plakat-212x300.jpg 212w" alt="" width="427" height="605" class="wp-image-55199" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 700px;" loading="lazy" decoding="async" />
Světový den hepatitidy si každoročně připomínáme 28. července. Toto datum je zvoleno podle narozenin vědce, držitele Nobelovy ceny, Dr. Barucha Blumberga, který virus hepatitidy B (HBV) objevi, vyvinul diagnostický test a vakcínu proti tomuto viru.
V roce 2024 zvolila Světová zdravotnická organizace pro tento den heslo „Je čas jednat“ . Jak WHO uvádí, vzhledem k tomu, že každých 30 sekund ve světě umírá člověk na onemocnění související s hepatitidou, je stále nutné posilovat na celém světě prevenci, diagnostiku i léčbu.
Existuje 5 hlavních kmenů viru hepatitidy – A, B, C, D a E. Dohromady jsou hepatitida B a C nejčastějšími infekcemi a mají celosvětově za následek 1,3 milionu úmrtí a 2,2 milionu nových infekcí ročně.
Hepatitida ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zloutenka-je-v-cesku-na-vzestupu-predevsim-typ-e-na-vine-je-maso-i-voda/
Vydáno: 26. 7. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/maso_grilovane-300x194.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/maso_grilovane-768x496.jpg 768w" alt="" width="931" height="601" class="wp-image-54774" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Deník.cz zveřejnil článek týkající se nárůstu počtu nakažených osob žloutenkou typu E, ve kterém se k tématu vyjadřují odborníci ze Státního zdravotního ústavu.
Zatímco v předcházejících letech Státní zdravotní ústav (SZÚ) zaznamenal dvě stě (rok 2021) a tři sta (rok 2022) nových případů, loni jich bylo už bezmála sedm set. Čísla neklesají ani v letošním roce, kdy od ledna do června SZÚ eviduje téměř čtyři stovky nakažených. Loni za stejné období jich přitom bylo jen něco málo přes tři sta, předloni necelých sto sedmdesát a v roce 2022 jen něco málo přes stovku.
Informace Deníku.cz poskytli oborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) – M ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-kukurice-odolna-proti-napadeni-plisni-exserohilum-turcicum/
Vydáno: 26. 7. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-1536x866.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-2048x1155.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-38475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Severní skvrnitost listů kukuřice, známá také jako spála kukuřice (NLB), patří mezi nejdestruktivnější houbová onemocnění této plodiny. Původcem choroby je patogenní houba Exserohilum turcicum. Tato houba napadá listy kukuřice a způsobuje na nich charakteristické skvrny, které se postupně rozšiřují do velkých nekrotických lézí. NLB ohrožuje kukuřici po celém světě a může způsobit značné ekonomické ztráty. Pokud k infekci dojde před kvetením rostliny, může vést ke snížení výnos ...