Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/brambory-s-umlcenou-invertazou/
Vydáno: 16. 12. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/brambory-skrabani_lista-300x151.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/brambory-skrabani_lista-768x388.jpg 768w" alt="" width="802" height="405" class="wp-image-74281" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Šlechtitel Dave Douches, profesor na katedře rostlinných, půdních a mikrobiálních věd a ředitel programu šlechtění a genetiky brambor na Michiganské státní univerzitě (MSU), vyvinul geneticky upravené brambory s názvem Kal91.3. Tato odrůda je výjimečná především schopností dlouhodobého skladování při nízkých teplotách, aniž by docházelo k hromadění cukrů způsobujících hnědnutí a zhoršení kvality výrobků.
Hlízy brambor obsahují přibližně 20 % sušiny a 80 % vody. Sušina se skládá převážně ze sacharidů (11–18 %), dusíkatých látek (2 %) a pouze minimálního množství tuků. Hlavní složkou sacharidů je škrob, zatímco obsah cukrů (kromě škrobu) bývá ve ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-vysetrovaci-tym-zajistil-nekolik-tun-zakazanych-anabolik/
Vydáno: 16. 12. 2024
Autor: Celní správa ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/Celni-sprava_16.12.2024-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/Celni-sprava_16.12.2024-768x460.jpg 768w" alt="" width="863" height="517" class="wp-image-74273" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Celní správa ČR
Tisková zpráva – V rámci mezinárodního vyšetřovacího týmu brněnské protidrogové oddělení Generálního ředitelství cel ve spolupráci s polskými a slovenskými kolegy provedlo začátkem února 2024 první část realizace trestního spisu s krycím názvem UMBRELLA. Slovenská část proběhla v létě 2024 a závěrečný polský zátah proti mezinárodní organizované skupině pachatelů následoval letos v listopadu. Tým zajistil několik tun zakázaných produktů a látek s hormonálním účinkem.
V České republice byli zadrženi dva pachatelé. Těm bylo sděleno obvinění ve věci nedovoleného dov ...
https://bezpecnostpotravin.cz/odhalte-tajemstvi-fotosyntezy-narodni-zemedelske-muzeum-pripravilo-interaktivni-vystavu-o-zasadnim-prirodnim-procesu-naseho-sveta/
Vydáno: 16. 12. 2024
Autor: NZM Praha
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/fotosynteza_lista-300x143.jpg 300w" alt="" width="761" height="362" class="wp-image-74255" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: NZM
Tisková zpráva – Věděli jste, že se fotosyntéza může využívat v boji proti změnám klimatu nebo k ochraně půd? Že fotosyntéz existuje několik druhů? Nebo že je molekula chlorofylu podobná krevnímu barvivu hemoglobinu? Ne? Nevadí. Národní zemědělské muzeum v Praze připravilo rozsáhlou interaktivní výstavu Fotosyntéza, která si klade za cíl tento fascinující přírodní proces, na němž závisí celá naše společnost, přiblížit a zpopularizovat.
„Pražská výstava navazuje na sérii výstav, které od jara sklízely pozitivní ohlasy na našich mimopražských pobočkách NZM. Věřím, že nadčasové zpracování a interaktivní prvky zaujmou ...