Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-efsa-k-poskytnuti-dat-o-glufosinatu/
Vydáno: 18. 12. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/budova-EFSA_s-logem-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/budova-EFSA_s-logem-768x432.jpg 768w" alt="" width="896" height="504" class="wp-image-71154" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Evropská komise požádala úřad EFSA, aby v roce 2024 v souladu s článkem 43 nařízení (ES) č. 396/2005 vyhlásil výzvu k předkládání údajů a aktualizoval hodnocení rizik pro přehodnocení MLR pro glufosinát.
V roce 2015 úřad EFSA předložil odůvodněné stanovisko k přezkumu stávajících MLR pro glufosinát v souladu s článkem 12 nařízení (ES) č. 396/2005, v němž vypočítal chronickou a akutní expozici spotřebitelů pomocí verze 2 modelu příjmu reziduí pesticidů EFSA (PRIMo) a vypočtené expozice porovnal s toxikologickými referenčními hodnotami (TRV) pro glufosinát, které byly v EU stanoveny v roce 2007 a byly v té době platné.
Dne 31. července 2018 skončila platnost s ...
https://bezpecnostpotravin.cz/boj-proti-nehygienickym-navykum-v-obchodech-jak-inovativni-pristupy-ovlivni-nakup-potravin/
Vydáno: 17. 12. 2024
Autor: Pekařské technologie
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-768x370.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-1536x740.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-2048x986.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="493" class="wp-image-41755" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
České obchody zavádějí inovativní řešení, které zajistí větší hygienu při nákupu pečiva. Systém bezdotykového výběru ochrání zákazníky i jejich nákup před nevítanými doteky.
Dlouholetý problém s hygienou pečiva
Manipulace s nebaleným pečivem patří k častým stížnostem nakupujících. Mnozí z nás zažili situaci, kdy někdo v regálu přehrabuje rohlíky rukama, zkouší jeden kousek za druhým a následně odchází s prázdným košík ...
https://bezpecnostpotravin.cz/verejna-konzultace-efsa-aktualizace-hodnoceni-zdravotniho-rizika-chloristanu-v-potravinach/
Vydáno: 17. 12. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/zelenina_zelena_orez-300x154.jpg 300w" alt="" width="626" height="321" class="wp-image-74296" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Konečný termín pro podávání připomínek a komentářů je 11. února 2025
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska týkajícího se rizik pro veřejné zdraví spojených s přítomností chloristanu (angl. perchlorate) v potravinách. Tato práce reaguje na žádost Evropské komise o přehodnocení rizik s ohledem na nová data a aktualizovanou metodologii, které byly k dispozici od hodnocení EFSA z roku 2014.
V rámci přezkoumání odborníci aktualizovali tolerovatelný denní příjem (TDI) pro chloristan z 0,3 na 1,4 µg/kg tělesné hmotnosti. Tato změna odráží použití nedávného ...