MonPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_MonPM2025
MonPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_Apr+02001CEST13

Hlášení v systému RASFF: 16. týden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-16-tyden-2025/   Vydáno: 28. 4. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 16. týdnu 2025: 14. 4. – 20. 4. 2025 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabul ...

FriPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_FriPM2025
FriPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_Apr+02005CEST13

Fotokatalýza pomůže vyčistit odpadní vody od antibiotik

https://bezpecnostpotravin.cz/fotokatalyza-pomuze-vycistit-odpadni-vody-od-antibiotik/ Vydáno: 25. 4. 2025 Autor: Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/fotokatalyza_UFCH_J.Heyr_-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/fotokatalyza_UFCH_J.Heyr_-768x383.jpg 768w" alt="" width="933" height="465" class="wp-image-83192" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR Tisková zpráva – Při odstraňování antibiotik a dalších nebezpečných látek z odpadních vod lze využít účinnou a ekologickou fotokatalýzu. Metodu vyvinul výzkumný tým Centra pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR pod vedením Jiřího Rathouského. Výsledky jedinečného výzkumu byly publikovány v sérii článků v prestižních vědeckých časopisech nakladatelství Elsevier a Americké chemické společnosti (ACS). Znečištění vod antibiotiky je závažný problém. Antibiotika v odpadních vodách můžou ...

FriPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_FriPM2025
FriPMCESTE_April+0200RAprPMCEST_Apr+02005CEST13

Pozvánka: Webinář o nástroji Food Enzyme Intake Model (FEIM)

https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-webinar-o-nastroji-food-enzyme-intake-model-feim/ Vydáno: 25. 4. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/enzymy_webinar-300x112.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/enzymy_webinar-768x287.jpg 768w" alt="" width="933" height="349" class="wp-image-83179" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Potravinářské enzymy hrají technickou roli při výrobě potravin. Podle nařízení (ES) č. 1332/2008 podléhají všechny potravinářské enzymy, které jsou již na trhu EU, stejně jako nové enzymy, posouzení bezpečnosti Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Výsledky tohoto hodnocení pomáhají Evropské komisi sestavit seznam povolených enzymů používaných v potravinách. Součástí hodnocení bezpečnosti je i odhad dietární expozice potravinářským enzymům. Problémem však je, že expozici nelze jednoduše odvodit pouze násobením množství enzymu v potravině s údaji o spotřebě. K překonání této výzvy, kterou je sledování potr ...