Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/jak-poznat-dehydrataci-a-naopak-nadmerne-zavodneni-a-jak-jim-zabranit/
Vydáno: 10. 7. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/voda_ve-sklenicich-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/voda_ve-sklenicich-768x415.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/voda_ve-sklenicich.jpg 1232w" alt="" width="1024" height="553" class="wp-image-43524" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
3. část seriálu Současný pohled na pitný režim
Autorka: MUDr. Václava Kunová
Dehydratace u starších osob
Senioři jsou z hlediska dehydratace nejohroženější skupinou. Jedná se o závažný klinický problém, který je často poddiagnostikovaný a s potenciálně závažnými následky.
U geriatrické populace se projevuje specificky a někdy atypicky.
Může způsobit zhoršení zdravotního stavu, vyšší riziko pádů, zmatenost až orgánové selhání.
Vyšší riziko mají osoby
starší než 75 let nebo imobilní
osoby s poruchu polykání, při zvracení n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/odebrani-tyranych-zvirat-na-nymbursku-do-nahradni-pece/
Vydáno: 10. 7. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Podminky-chovu-skot_orez-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Podminky-chovu-skot_orez-768x367.jpg 768w" alt="" width="852" height="407" class="wp-image-85066" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Tisková zpráva – Kontrola inspektorů Státní veterinární správy (Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj) zjistila v chovu prasat a skotu v obci Křinec na Nymbursku týrání zvířat a nevhodné podmínky chovu. Kontrola se uskutečnila ve spolupráci s městem Nymburk a policií. Vzhledem k uvedeným prohřeškům bylo na místě rozhodnuto o náhradní péči pro všechna zvířata.
Inspektoři krajské veterinární správy (KVS) provedli na začátku července kontrolu za přítomnosti zástupců obce s rozšířenou působností (město Nymburk) a policie v chovu skotu a prasat v ob ...
https://bezpecnostpotravin.cz/abnormalni-prezvykovani-u-skotu-nakazeneho-kho/
Vydáno: 10. 7. 2025
Autor: Český svaz chovatelů masného skotu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/skot_kravy_lista_m-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/skot_kravy_lista_m-768x462.jpg 768w" alt="" width="983" height="591" class="wp-image-53287" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Skot nakažený katarální horečkou vykazuje již devět dní předtím, než se u něj objeví klinické příznaky nemoci abnormální přežvykování.
K těmto závěrům došli výzkumníci při pozorování 51 krav na farmě De Tolakker, což je dojený chov patřící výzkumné farmě Utrechtské univerzity. Poté, co byla v září 2023 u ovcí na farmě zjištěna katarální horečka ovcí, bylo rozhodnuto o intenzivním sledování chování i skotu. K tomu byly použity obojkové senzory od Sense Hub, které registrují aktivitu, chování při přežvykování a příjem krmiva. Právě s pomocí údajů z nich bylo možné anomální přežvykování detekovat.
Během studie ...