WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_WedPM2025
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02003CEST14

Jedlé klíčky pod ochranou mléčných bakterií: Revoluční metoda prodlužuje trvanlivost a šetří vodu

https://bezpecnostpotravin.cz/jedle-klicky-pod-ochranou-mlecnych-bakterii-revolucni-metoda-prodluzuje-trvanlivost-a-setri-vodu/ Vydáno: 9. 7. 2025 Autor: CARC Foto: CARC Křehké, chutné, plné vitamínů a antioxidantů – klíčky si v posledních letech našly pevné místo ve zdravé kuchyni. Nový český výzkum nyní přináší převratnou inovaci v jejich pěstování. Vědecký tým z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) vedený Ing. Eliškou Kováříkovou, Ph.D. objevil způsob, jak klíčení spojit s fermentací pomocí mléčných bakterií. Výsledkem jsou klíčky s delší trvanlivostí, ochranou proti kontaminaci a zároveň nižší spotřebou vody při výrobě. „Klíčení je technologický proces, který zásadně zlepšuje nutriční hodnotu semen – odbourává antinutriční látky, zvyšuje využitelnost minerálů a vznikají nové bioaktivní sloučeniny. My jsme tento proces posunuli dál tím, že jsme do něj zapojili bakterie mléčného kvašení,“ vysvětluje Eliška Kováříková z Odboru potravinářství CARC. Ochrana díky fermentaciBakterie mléčného kvašení (Lactic Acid Bacteria – LAB), známé především z jogurtů nebo kysaného zelí, mají výjimečné ochranné schopno ...

WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_WedPM2025
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02003CEST14

Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-25-tyden-2025/ Vydáno: 9. 7. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 25. týdnu 2025: 16. 6. – 22. 6. 2025 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou h ...

WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_WedPM2025
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02003CEST14

Pozvánka na konferenci Membránové procesy pro udržitelný rozvoj – MEMPUR 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-konferenci-membranove-procesy-pro-udrzitelny-rozvoj-mempur-2025/ Vydáno: 9. 7. 2025 Autor: Česká membránová platforma https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/MEMPUR-2025-300x64.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/MEMPUR-2025-768x164.jpg 768w" alt="" width="999" height="213" class="wp-image-85047" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ústav vodního hospodářství obcí Fakulty stavební VUT v Brně, přidružený člen České membránové platformy (CZEMP), vás srdečně zve na konferenci MEMPUR. Konference MEMPUR je vlajkovou akcí CZEMP zaměřenou na propojování akademické sféry, průmyslu a veřejné správy. Kdy? 9. až 10. září 2025  Kde? Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice Témata konference:  Možnosti snižování znečištění a recyklace odpadních vod v různých průmyslových oblastech, včetně zpracování nebezpečných odpadů Rozvoj membránových technologií v oblasti čištění a recyklace vody v potravinářství, farmacii, zdravotnictví, energet ...