Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/mnoho-ryb-z-farmovych-chovu-je-bez-parazitu-udaje-vsak-nejsou-postacujici/
Vydáno: 7. 5. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/pixabay-chov-ryb_site-more-300x146.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/pixabay-chov-ryb_site-more-768x374.jpg 768w" alt="" width="945" height="460" class="wp-image-53272" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: pixabay
Řada nejčastěji chovaných a konzumovaných ryb v EU/ESVO nevykazuje žádné známky výskytu parazitů představujících pro člověka riziko nákazy. U některých druhů z farmových chovů však byli parazité zjištěni, je proto třeba získat více údajů o jejich rozšíření.
To jsou hlavní závěry nedávno zveřejněného vědeckého stanoviska úřadu EFSA, které rovněž hodnotí nové metody detekce a likvidace parazitů ryb.
Dostupné vědecké údaje z oblasti EU/EFTA, i když omezené, naznačují, že mnoho druhů chovaných ryb určených pro trh není zoonotickými parazity infikováno. Patří mezi ně losos obecný, pstruh duhový, pražma královská, kambala velká, sm ...
https://bezpecnostpotravin.cz/stahovani-parku-od-vyrobce-z-vysociny-kvuli-obsahu-listerii/
Vydáno: 7. 5. 2024
Autor: SVS
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje výrobek Opékací párek od výrobce Agroinvest Bobrová kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Celá šarže masného produktu (80 kilogramů) se již prodala v prodejnách výrobce v Kraji Vysočina. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.
Identifikace výrobku:Název: Opékací párek, masný výrobek tepelně opracovanýVýrobce: Agroinvest Bobrová, družstvo (CZ 1234)Datum spotřeby: 19. 5. 2024Velikost vyrobené šarže: 80 kg
Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě prokázalo přítomnost listerií ve vzorcích výrobku odebraných u výrobce v rámci dozorové činnosti veterinárními inspektory. SVS proto nařídila výrobci stažení výrobku z trhu a pozastavení jeho výroby, Výrobce také musí provést mimořádnou sanitaci provozu a následně předložit negativní výsledky vyšetření stěrů a vzorků. Až poté mu bude umožněno pokračovat ve výrobě.
Bakterie Listeria mon ...
https://bezpecnostpotravin.cz/jak-zacit-s-udrzitelnosti-v-potravinarskem-podniku/
Vydáno: 7. 5. 2024
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/3.kulaty-stul_lista-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/3.kulaty-stul_lista-768x385.jpg 768w" alt="" width="1019" height="511" class="wp-image-53254" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Pozvánka na kulatý stůl s názvem JAK ZAČÍT S UDRŽITELNOSTÍ V POTRAVINÁŘSKÉM PODNIKU?Kulatý stůl se bude konat v PÁTEK 10. 5. 2024 od 10.00 hodin v Národním pavilonu Z na Výstavišti České Budějovice. Akce je součástí odborného programu potravinářského veletrhu CZECH FOOD EXPO 2024.
Potravinářská komora ČR pořádá již třetí kulatý stůl na téma UDRŽITELNÝ POTRAVINOVÝ SYSTÉM V ČESKU.
Moderuje: JAN PIVOŇKAředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR
V diskuzním panelu vystoupí:
JINDŘICH FIALKAvrchní ředitel Sekce potravinářství MZe
MARTIN HLAVÁČEKposlanec Evropského parlamentu
DAVID JANKŮreporting konzultant, Frank Bold Advisory s.r.o. / Nefi ...