7. květen 2024
7
květen

Mnoho ryb z farmových chovů je bez parazitů, údaje však nejsou postačující

https://bezpecnostpotravin.cz/mnoho-ryb-z-farmovych-chovu-je-bez-parazitu-udaje-vsak-nejsou-postacujici/ Vydáno: 7. 5. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/pixabay-chov-ryb_site-more-300x146.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/pixabay-chov-ryb_site-more-768x374.jpg 768w" alt="" width="945" height="460" class="wp-image-53272" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: pixabay Řada nejčastěji chovaných a konzumovaných ryb v EU/ESVO nevykazuje žádné známky výskytu parazitů představujících pro člověka riziko nákazy. U některých druhů z farmových chovů však byli parazité zjištěni, je proto třeba získat více údajů o jejich rozšíření. To jsou hlavní závěry nedávno zveřejněného vědeckého stanoviska úřadu EFSA, které rovněž hodnotí nové metody detekce a likvidace parazitů ryb. Dostupné vědecké údaje z oblasti EU/EFTA, i když omezené, naznačují, že mnoho druhů chovaných ryb určených pro trh není zoonotickými parazity infikováno. Patří mezi ně losos obecný, pstruh duhový, pražma královská, kambala velká, sm ...

7. květen 2024
7
květen

Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií

https://bezpecnostpotravin.cz/stahovani-parku-od-vyrobce-z-vysociny-kvuli-obsahu-listerii/ Vydáno: 7. 5. 2024 Autor: SVS Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje výrobek Opékací párek od výrobce Agroinvest Bobrová kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Celá šarže masného produktu (80 kilogramů) se již prodala v prodejnách výrobce v Kraji Vysočina. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu. Identifikace výrobku:Název: Opékací párek, masný výrobek tepelně opracovanýVýrobce: Agroinvest Bobrová, družstvo (CZ 1234)Datum spotřeby: 19. 5. 2024Velikost vyrobené šarže: 80 kg Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě prokázalo přítomnost listerií ve vzorcích výrobku odebraných u výrobce v rámci dozorové činnosti veterinárními inspektory. SVS proto nařídila výrobci stažení výrobku z trhu a pozastavení jeho výroby, Výrobce také musí provést mimořádnou sanitaci provozu a následně předložit negativní výsledky vyšetření stěrů a vzorků. Až poté mu bude umožněno pokračovat ve výrobě. Bakterie Listeria mon ...

7. květen 2024
7
květen

Jak začít s udržitelností v potravinářském podniku?

https://bezpecnostpotravin.cz/jak-zacit-s-udrzitelnosti-v-potravinarskem-podniku/ Vydáno: 7. 5. 2024 Autor: PK ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/3.kulaty-stul_lista-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/3.kulaty-stul_lista-768x385.jpg 768w" alt="" width="1019" height="511" class="wp-image-53254" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Pozvánka na  kulatý stůl s názvem JAK ZAČÍT S UDRŽITELNOSTÍ V POTRAVINÁŘSKÉM PODNIKU?Kulatý stůl se bude konat v PÁTEK 10. 5. 2024 od 10.00 hodin v Národním pavilonu Z na Výstavišti České Budějovice. Akce je součástí odborného programu potravinářského veletrhu CZECH FOOD EXPO 2024. Potravinářská komora ČR pořádá již třetí kulatý stůl na téma UDRŽITELNÝ POTRAVINOVÝ SYSTÉM V ČESKU. Moderuje: JAN PIVOŇKAředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR V diskuzním panelu vystoupí: JINDŘICH FIALKAvrchní ředitel Sekce potravinářství MZe MARTIN HLAVÁČEKposlanec Evropského parlamentu DAVID JANKŮreporting konzultant, Frank Bold Advisory s.r.o. / Nefi ...