27. březen 2024
27
březen

Energetické nápoje

https://bezpecnostpotravin.cz/energeticke-napoje/ Vydáno: 27. 3. 2024 Autor: viscojis.cz Slibovaná mentální energie či nadváha a obezita. Rub a líc jednoho z oblíbených nápojů dětí a mladistvých. https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/Grifart-energeticke-napoje_orez-300x217.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/Grifart-energeticke-napoje_orez-768x557.jpg 768w" alt="" width="989" height="717" class="wp-image-52437" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: GRIFART Energetické nápoje jsou nealkoholické nápoje s obsahem stimulačních látek (hlavně kofeinu, taurinu aj.). Dále mohou obsahovat cukr, umělá sladidla, bylinné výtažky, některé vitamíny a aminokyseliny. Primárním účelem těchto látek je zvýšení pozornosti a nárůstu mentální a fyzické výkonnosti. Konzumace energetických nápojů je v Evropě i v ČR v posledních letech na vzestupu, tzv. energeťáky jsou stále populárnější i mezi dětmi a dospívajícími. Sklon k rizikové konzumaci nápojů (tedy dva a více týdně) má u nás 11 % dětí a adolescentů. Bohuž ...

27. březen 2024
27
březen

Pozvánka na konferenci: Klimatická změna a zemědělství

https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-konferenci-klimaticka-zmena-a-zemedelstvi/ Vydáno: 27. 3. 2024 Autor: Agrární komora České republiky https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/AK-CR-konference-klimaticka-zmena-300x129.jpg 300w" alt="" width="633" height="272" class="wp-image-52425" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" /> Agrární komora České republiky ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, EFSA, Státním zemědělským intervenčním fondem, Celostátní sítí pro venkov a Jihomoravským krajem Vás srdečně zve na konferenci „Klimatická změna a zemědělství“ v rámci zemědělských a lesnických veletrhů TECHAGRO, SILVA REGINA a BIOMASAdne 8. 4. 2024 v Rotundě pavilonu A brněnského výstaviště s prezentacemi zástupcůMinisterstva zemědělství, Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zdravotnictví,Agrární komory ČR, CzechGlobe – Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR,Mendelovy univerzity v Brně, Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR Olomouc, Jihomoravského kraje, České akademie zemědělských věd, Státního ...

26. březen 2024
26
březen

Konference „Nápoje a látky v nich obsažené“ – abstrakty

 https://bezpecnostpotravin.cz/konference-napoje-a-latky-v-nich-obsazene-abstrakty/ Vydáno: 26. 3. 2024 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-19-300x197.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-19-768x505.png 768w" alt="" width="800" height="526" class="wp-image-52410" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Společnost pro výživu zveřejnila abstrakty z přednášek konference „Nápoje a látky v nich obsažené“, která se konala dne 19. března 2024 v Praze. 1. Úvod – nápoje, inovace a reformulaceIng. Jan Pivoňka, Ph.D., SPV, VŠCHT Praha 2. Kvalita pitné vody v ČR a její případná rizikaMUDr. František Kožíšek, CSc., SZÚ 3. Makroprvky a mikroelementy v minerálních vodách – biologické účinky a význam pro lidské zdravíProf. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., LF UK Hradec Králové 4. Pivo jako potravinaProf. Ing. Pavel Dostálek, CSc., VŠCHT Praha 5. Víno a antioxidantyDoc. Ing. Irena Kolouchová, Ph.D., VŠCHT Praha 6. Metabolické účinky konzumace alkoholických nápojů na li ...