Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/co-se-skryva-za-vyvojem-cen-potravin-v-cr/
Vydáno: 26. 4. 2024
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_nakupy_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_nakupy_orez-768x425.jpg 768w" alt="" width="945" height="523" class="wp-image-53039" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
AbstraktVývoj cen potravin v ČR je hodnocen v širších souvislostech v jeho vztahu ke světovému a evropskému trhu, vyrovnávání cen mezi ČR a okolními zeměmi a k transmisi cen v ČR ve vertikále od výrobců k obchodu a spotřebitelům. Jsou identifikovány hlavní příčiny vyšší úrovně cen v ČR, zejména úroveň kupní síly populace, oligopolní charakter trhu, orientace obchodu na pohodlí spotřebitele, překážky v dovozu, nízká produktivita potravinářství ad. Jsou vymezena a hodnocena možná i skutečná opatření státu do cen i struktury trhu potravin. Pokud se má stát orientovat v období vysoké inflace a cen potravin více na spotřebitele než na výrobce, doporučuje se odstr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-soja-odolna-vuci-hadatkum/
Vydáno: 26. 4. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-300x300.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-150x150.jpg 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-768x768.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-1536x1536.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-2048x2048.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-53026" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 200px;" loading="lazy" decoding="async" />
Sója, jedna z nejdůležitějších surovin pro potravinářský průmysl a výrobu krmiv, má každoročně významné finanční ztráty v zemědělství. Nejčastěji jsou důvodem rostlinní parazité – háďátka, konkrétně háďátko sójové (Heterodera glycines Ichinohe).
V dnešní době zemědělci k regulaci háďátek využívají přístup kombinující pěstování geneticky odolných odrůd sóji v rotaci s nehostitelskými plodinami a aplikaci přípravků na ošetření osiva. Časem ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zprava-o-cinnosti-szpi-za-rok-2023/
Vydáno: 26. 4. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/image-7-300x61.png 300w" alt="" width="441" height="89" class="wp-image-53016" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Předkládaná výroční zpráva navazuje formálním členěním na zprávy předchozí, takže usnadňuje srovnání v jednotlivých letech. Úvodní část zaujímají souhrnné výsledky dozorové činnosti, následují výsledky kontrol zaměřených na bezpečnost potravin a poctivé jednání provozovatelů a na výsledky kontrol tematicky zaměřených na určité komodity nebo na specifické požadavky. Stručně jsou uvedeny informace o dozoru podle jednotlivých forem činnosti, tj. ve výrobě, v kamenných obchodech, ve společném stravování, nad internetovým obchodem, reklamou, dovozem potravin ze třetích zemí a dalšími oblastmi.
Obsah
/ 1 úvod /
/ 2 výsledky činnosti inspekce /
/ 2. 1 Kontrolní činnost /
/ 2. 1. 1 Zaměření kontrolní činnosti v roce 2023 /
/ 2. 1. 2 Celkové přehledy výsledků kontroly /
/ 2. 1. 3 Kontrola mikrobiolog ...