30. duben 2024
30
duben

Zapojte se do činnosti pracovní skupiny EFSA k ERA pro suchozemské necílové organismy!

https://bezpecnostpotravin.cz/zapojte-se-do-cinnosti-pracovni-skupiny-efsa-k-era-pro-suchozemske-necilove-organismy/ Vydáno: 30. 4. 2024 Autor: KM EFSA EFSA byl EK pověřen k revizi vodících dokumentů pro necílové členovce, necílové suchozemské rostliny, půdní organismy a v zohlednění nepřímých účinků prostřednictvím trofických interakcí. Zlepšení kvality vědeckých vodících dokumentů a metodik poskytne základ pro budoucí vývoj nové generace systémového hodnocení environmentálních rizik (ERA) přípravků na ochranu rostlin. Pro řešení tohoto mandátu EFSA zřídí vědeckou pracovní skupinu složenou z externích odborníků z akademické sféry i z příslušných regulačních vnitrostátních orgánů a zaměstnanců EFSA. Pracovní skupina ERA bude pracovat především na revizi vodících dokumentů pro suchozemské organismy, jak je uvedeno výše. V rámci této činnosti může pracovní skupina přispět k definování specifických cílů ochrany pro různé skupiny organismů v oblasti působnosti mandátu a k vývoji metodik pro posuzování rizik (včetně posouzení expozice a účinků). Z těchto důvodů EFSA hledá odborníky z různých vědeckých oblastí, kteří by se podíleli na revizi stávajících pokynů pro suchozemské ...

30. duben 2024
30
duben

LII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/lii-symposium-o-novych-smerech-vyroby-a-hodnoceni-potravin-czechfoodchem-2024/   Vydáno: 30. 4. 2024 Autor: Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/symposium_vchod-do-salu_A-300x229.jpg 300w" alt="" width="736" height="561" class="wp-image-53104" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Symposium_o-novych-smerech-vyroby-potravin-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Symposium_o-novych-smerech-vyroby-potravin-768x435.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Symposium_o-novych-smerech-vyroby-potravin.jpg 1039w" alt="" width="1024" height="580" class="wp-image-53093" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> 52. ročník Symposia „CzechFoodChem 2024“ o nových směrech výroby a hodnocení potravin se bude konat ve dnech 19. – 21. 5. 2024 v Praze ...

30. duben 2024
30
duben

Semena fialových rajčat se objevila na britském trhu

https://bezpecnostpotravin.cz/semena-fialovych-rajcat-se-objevila-na-britskem-trhu/ Vydáno: 30. 4. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/fialova-rajcata_BIOTRIN_Norfolk-Healthy-Produce_orez-300x168.jpg 300w" alt="" width="744" height="417" class="wp-image-53086" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto zdroj: Norfolk Healthy Produce Norfolk Healthy Produce, přední britská společnost v oboru inovativního zemědělství, s radostí ohlásila spuštění prodeje semen svého revolučního produktu: fialových rajčat. Tato jedinečná rajčata jsou bohatá na zdraví prospěšné antokyany, což jsou antioxidanty nalezené v potravinách, jako jsou borůvky a ostružiny. Bioinženýrský přístup umožnil kombinaci rajčete s geny z jedlého hledíku (Antirrhinum), čímž bylo dosaženo přítomnosti fialových antioxidantů nejen v dužině, ba dokonce i ve slupce rajčat. Tento vývoj reprezentuje významný krok v oblasti genetického inženýrství potravin a nabízí zahradníkům a konzumentům novou možnost zdraví prospěšného ovoce. Profesorka Cathie Martin, ve ...