Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/zapojte-se-do-cinnosti-pracovni-skupiny-efsa-k-era-pro-suchozemske-necilove-organismy/
Vydáno: 30. 4. 2024
Autor: KM EFSA
EFSA byl EK pověřen k revizi vodících dokumentů pro necílové členovce, necílové suchozemské rostliny, půdní organismy a v zohlednění nepřímých účinků prostřednictvím trofických interakcí. Zlepšení kvality vědeckých vodících dokumentů a metodik poskytne základ pro budoucí vývoj nové generace systémového hodnocení environmentálních rizik (ERA) přípravků na ochranu rostlin.
Pro řešení tohoto mandátu EFSA zřídí vědeckou pracovní skupinu složenou z externích odborníků z akademické sféry i z příslušných regulačních vnitrostátních orgánů a zaměstnanců EFSA.
Pracovní skupina ERA bude pracovat především na revizi vodících dokumentů pro suchozemské organismy, jak je uvedeno výše. V rámci této činnosti může pracovní skupina přispět k definování specifických cílů ochrany pro různé skupiny organismů v oblasti působnosti mandátu a k vývoji metodik pro posuzování rizik (včetně posouzení expozice a účinků).
Z těchto důvodů EFSA hledá odborníky z různých vědeckých oblastí, kteří by se podíleli na revizi stávajících pokynů pro suchozemské ...
https://bezpecnostpotravin.cz/semena-fialovych-rajcat-se-objevila-na-britskem-trhu/
Vydáno: 30. 4. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/fialova-rajcata_BIOTRIN_Norfolk-Healthy-Produce_orez-300x168.jpg 300w" alt="" width="744" height="417" class="wp-image-53086" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto zdroj: Norfolk Healthy Produce
Norfolk Healthy Produce, přední britská společnost v oboru inovativního zemědělství, s radostí ohlásila spuštění prodeje semen svého revolučního produktu: fialových rajčat. Tato jedinečná rajčata jsou bohatá na zdraví prospěšné antokyany, což jsou antioxidanty nalezené v potravinách, jako jsou borůvky a ostružiny.
Bioinženýrský přístup umožnil kombinaci rajčete s geny z jedlého hledíku (Antirrhinum), čímž bylo dosaženo přítomnosti fialových antioxidantů nejen v dužině, ba dokonce i ve slupce rajčat. Tento vývoj reprezentuje významný krok v oblasti genetického inženýrství potravin a nabízí zahradníkům a konzumentům novou možnost zdraví prospěšného ovoce.
Profesorka Cathie Martin, ve ...