Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/desetina-restauraci-pripravuje-pokrmy-na-prepalenem-fritovacim-oleji/
Vydáno: 5. 2. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-768x432.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-1536x865.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-2048x1153.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-40775" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe
V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé desáté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.
Inspektoři SZPI v roce 2023 hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 194 provozovnách společ ...
https://bezpecnostpotravin.cz/v-komercnim-chovu-slepic-na-svitavsku-potvrzeno-dalsi-ohnisko-ptaci-chripky/
Vydáno: 5. 2. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_SVS_plot_orez_m-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_SVS_plot_orez_m-768x425.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_SVS_plot_orez_m.jpg 1344w" alt="" width="1024" height="566" class="wp-image-50141" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
V České republice bylo v pátek 2. února potvrzeno druhé letošní ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu drůbeže. Nachází se opět v rodičovském chovu slepic společnosti Mach drůbež a.s. V tomto případě v obci Sklené na Svitavsku. V chovu se nachází zhruba 20 000 kusů drůbeže. Výskyt nákazy v chovu potvrdilo dne 2. 2. vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Praze.
Veterinární inspektoři na místě provedli ve čtvrtek 1. února šetření s odběrem vzorků poté, co chovatel nahlásil náhlý úhyn zhruba 150 kusů drůbeže. Vyšetření ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-obsahu-lepku-v-bezlepkovych-potravinach-2024/
Vydáno: 2. 2. 2024
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/bezlepkovy-chleb_orez_m-300x183.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/bezlepkovy-chleb_orez_m-768x468.jpg 768w" alt="" width="965" height="588" class="wp-image-51463" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Informace spotřebitelské organizace dTest – Když saháme po bezlepkových potravinách, spoléháme na to, že v nich lepek skutečně chybí. Aby byla důvěra podložena fakty, provedli jsme jednoduchý test obsahu lepku. Na kontrolu jsme poslali 29 výrobků zahrnujících náhražky mouky, sušenky a kukuřičné chlebíčky. Většinou vyhověly. Ukázalo se však, že pokud se etiketa zmiňuje o stopách lepku, nelze nad tím mávnout rukou.
Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním potížím, pro jiné je to dobrovolná volba životního stylu. Pro obě skupiny spotřebitelů jsme připravili test bezlepkových potravin. V supermarketech, drogeriích, e-shop ...