14. únor 2024
14
únor

Dvě nová ohniska ptačí chřipky v komerčních chovech slepic na Třebíčsku

https://bezpecnostpotravin.cz/dve-nova-ohniska-ptaci-chripky-v-komercnich-chovech-slepic-na-trebicsku/ Vydáno: 14. 2. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/SVS-ptaci-chripka-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/SVS-ptaci-chripka-768x416.jpg 768w" alt="" width="947" height="513" class="wp-image-51742" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> V České republice bylo dnes potvrzena dvě nová ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky v komerčních chovech drůbeže. Jedná se o dvě hospodářství chovatele Líheň Studenec, s.  r. o. První z nich se nachází ve Vanči (části obce Pyšel), druhé v Častoticích (části obce Zahrádka) na Třebíčsku. V obou chovech se nachází dohromady cca 70 000 kusů kura domácího. Jedná se o čtvrté a páté ohnisko v komerčním chovu v ČR od začátku roku. Přítomnost vysoce patogenní ptačí chřipky H5 v obou hospodářstvích potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava. Vyšetřované vzorky byly odebrány v rámci monitoringu v hospodářs ...

14. únor 2024
14
únor

Zamilujte se do regionálních potravin. Ministr zemědělství Marek Výborný dnes otevřel v centru Prahy prodejnu NAŠE SÍŤOVKA

https://bezpecnostpotravin.cz/zamilujte-se-do-regionalnich-potravin-ministr-zemedelstvi-marek-vyborny-dnes-otevrel-v-centru-prahy-prodejnu-nase-sitovka/ Vydáno: 14. 2. 2024 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_kompozice-z-potravin_orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_kompozice-z-potravin_orez-768x361.jpg 768w" alt="" width="945" height="444" class="wp-image-51738" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva — Dnes se otevřela nová prodejna NAŠE SÍŤOVKA s regionálními potravinami ve Štěpánské ulici č. 63 kousek od Václavského náměstí v Praze. Obchod nabízí potraviny od držitelů ocenění Regionální potravina, BIO produkty ekologického zemědělství nebo produkty se značkou KLASA.    „Pod jednou střechou budou moci lidé nakoupit nejlepší a nejkvalitnější jídlo s osvědčenými známkami kvality. Chtěli jsme dát také prostor regionálním výrobcům, aby mohli své výrobky prezentovat v centru naší metropole a propago ...

13. únor 2024
13
únor

Rýže s lepší kvalitou zrna a odolnosti vůči teplu

https://bezpecnostpotravin.cz/ryze-s-lepsi-kvalitou-zrna-a-odolnosti-vuci-teplu/ Vydáno: 13. 2. 2024 Autor: BIOTRIN Křídovitost zrn (tj. zrna s neprůhlednou částí nacházející se v jinak průsvitném bílém endospermu rýže, která má volnou strukturu kvůli neúplné akumulaci škrobu a bílkovin) je při pěstování rýže velkým problémem – je klíčovým faktorem určujícím její kvalitu a cenu. Ovlivňuje výnos při mletí a vlastnosti při vaření, což v konečném důsledku snižuje tržní hodnotu rýže. Významný vliv na křídovitost zrna má tepelný stres, konkrétně vysoké noční teploty.  Vědci z University of Arkansas System (UADA) prokázali, že potlačením aktivity vakuolární pyrofosfatasy translokující H+ (V-PPasa) může být tato nežádoucí vlastnost snížena. Gen pro V-PPasu je hlavním lokusem kvantitativních znaků u rýže indica, který řídí křídovitost zrna a vyšší transkripční aktivita tohoto genu je tak spojena s jejím zvýšením.  Vědci využili metodu CRISPR-Cas9 k cílení na promotor alely V-PPasy. Narušení genu vedlo k potlačení aktivity V-PPasy během fáze plnění zrna rýže, což snížilo jeho křídovitost. Nová linie rýže měla sedm až 15krát nižší obsah neprůhledných částí a celkově průsv ...